M: Patriot kommer kräva högre försvarsbudget

1:59 min

Köpet av luftvärnssystemet Patriot som Ekot berättade om i morse blir så dyrt att försvarsbudgeten behöver höjas för att systemet ska bli tillräckligt bra och inte andra försvarsinköp påverkas negativt enligt moderaterna.

– Får vi nu Patriot får inte det tränga ut vårt behov av stridsflygplan eller ubåtar. Så det här kommer oundvikligen att leda till att vi måste öka försvarsanslagen och från moderat sida har vi också sagt att vi tror att det är rimligt med två procent av BNP inom en tioårsperiod. Det är just för att man ska kunna hantera sådant här, säger Hans Wallmark som är moderaternas försvarspolitiska talesperson.

Ekot berättade i morse att den offert som Sverige beställt från USA inklusive 300 robotar motsvarar ett pris på ungefär 25 miljarder kronor enligt Försvarets materielverk. De 300 robotarna kostar ungefär 15 miljarder, men så många kommer inte köpas in enligt FMV som hoppas på ett totalpris på drygt tio miljarder kronor.

Frågan är hur många robotar då Sverige får. Ett alternativ för att hålla nere kostnaderna är att bara köpa in tre i stället för som planerat fyra enheter med ledning och radar, men då kan bara tre områden i Sverige skyddas.

Sverigedemokraterna menar att fransk/italienska Samp/T är billigare och bättre, exempelvis med en radar som ser åt alla håll, vilket Patriots radar inte gör. SD menar att Patriotköpet riskerar att bli en gökunge med för dåligt innehåll.

– Gökunge är ett väldigt bra ord för det, för vi ser att det kommer att bli väldigt dyrt. Om det innebär att vi ska minska antalet enheter, inte ha 360 graders täckning och ha få robotar i lager så får vi inte det luftvärn vi behöver, säger Mikael Jansson, Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson.

– Vi hoppas regeringen kommer ompröva det här och vi tänker argumentera här i riksdagen för att de andra partierna ska ta sitt förnuft till fånga.

Moderaterna har ställt sig bakom att begära en offert på Patriot. Hans Wallmark tycker att det är helt fel att minska antalet enheter för att hålla en budget, snarast kan fler än fyra behövas på sikt.

– Jag tror att i grunden måste man skjuta till det vi behöver för att stärka svensk försvarsförmåga. Då tror jag inte att man på marginalen ska skära i det befintliga projektet.