GÖTEBORG

Nazister slipper åtal för förtal

1:15 min

De brottsutredningar om förtal som startades i efter Nordiska motståndsrörelsen demonstration i Göteborg i slutet av september förra året, läggs ner. I demonstrationen förekom plakat med namn och bild på kända journalister och politiker som beskrevs som förbrytare.

– Vi inledde förundersökning angående förtal i de här ärendena, och efter diverse olika utredningsåtgärder som har gått ut på att försöka identifiera en gärningsman, så har vi kommit fram till att det inte är möjligt, och då har vi fattat beslut att lägga ner förundersökningen, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Det var i samband med Bokmässan i slutet av september förra året som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen samlade sina anhängare i Göteborg.

I demonstrationståget förekom stora plakat med namn och bild på journalister, politiker och poliser med texten "förbrytare" och "förrädare".

De som hängdes ut vittnade om att de kände sig hotade, och menade att plakaten handlade om att skrämmas.

Tre av de som fanns med på plakaten polisanmälde, men nu har åklagarna alltså lagt ner de förundersökningar som handlar om förtal.

Ansikten som döljs av kepsar och solglasögon har gjort de omöjligt att identifiera någon gärningsperson enligt åklagare Ulrika Åberg.

– Det har den betydelse att det inte blir någon lagföring, och brottet blir inte prövat om det handlar om förtal. Det är mindre bra, men samtidigt kan vi inte trolla. Vi kan inte identifiera en gärningsperson till detta, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.