Anhöriga kritiserar Belgiska myndigheter efter terrorattack

2:30 min

Katarina Viktorsson som förlorade sin mamma i terrorattacken på Bryssels flygplats är kritisk till hur de belgiska myndigheterna bemött de anhöriga.

Katarina Viktorsson säger i en intervju att de första dagarna efter attacken kännetecknades av att det var omöjligt att få information om vad som hänt hennes mamma. Hon försökte på sjukhusen och den särskilda telefonlinje som inrättats för de anhöriga. 

Först fyra dagar senare fick hon beskedet att hennes mor avlidit i attacken. 

Hon beskriver de belgiska myndigheterna som mycket svåra att nå och att de fått ett kallt bemötande. Därför har anhöriga bildat organisationen V-Europe som ska stötta offren i Belgien. 

– Vi har blivit extremt dåligt bemötta och har inte fått något stöd. Vi vet inte var vi ska vända oss och det är olika information överallt, säger Katarina Viktorsson. 

Hon jämför med andra länder som Tyskland och Spanien som ska ha hanterat situationen betydligt bättre genom att kontakta de anhöriga och vara proaktiva i situationen. I Belgien har istället de anhöriga behövt leta rätt på informationen och har behövt hantera en komplicerad administration.

 – Jag vill att de tar ansvar och vi får hjälp. Just nu blir vi kvar i en offersituation, i och med att vi fortfarande inte är erkända som offer sätter det en kil mellan oss och samhället. Det enda vi vill är att komma tillbaks in i samhället och gå vidare. 

Katarina Viktorsson säger att hon till exempel behövt bevisa hur nära hon stod sin mamma och vilken skada hon lidit av det som hänt. 

– Staten skyller på försäkringsbolagen, försäkringsbolagen skyller på staten och vi är mitt i alltihop. 

Eftersom ett terrordåd inte är en attack mot en enskild person utan mot samhället borde myndigheter ha hanterat det här annorlunda. Det behövs också en förändring så att det inte blir så här igen, enligt Katarina Viktorsson.

– Det är viktigt att folk förstår hur tufft det är för oss för vi kommer ingenstans. Tyvärr är det så att skulle något hända igen är det det här administrativa helvetet eventuella offer får räkna med.