Sångbok som hyllar Förintelsen väcker avsky i Österrike

1:59 min

Avslöjanden om en sångbok med texter som hyllar Förintelsen och nazismen skakar om i Österrike. Boken är utgiven av en nationalistisk studentförening för män, vars vice ordförande är toppkandidat för det högerpopulistiska frihetspartiet FPÖ i söndagens regionalval i delstaten Niederösterreich.

Det är den vänsterliberala veckotidningen Falter som har fått tag på ett exemplar av den hemliga sångboken som bara är till för medlemmarna i den så kallade Burschenschaften Germania. Det är en av många nationalistiska mansklubbar i Österrike, som nära hälften av FPÖ:s parlamentsledamöter är medlemmar i.

I en av sångerna handlar det om Israels förste premiärminister Ben Gurion och texten anspelar på de sex miljoner judar som mördades av nazisterna.

– Tryck på gasen, gamla germaner, så fixar vi den sjunde miljonen.

Det är ett av flera groteska exempel där Förintelsen och nazisternas krigsmakt förhärligas. Det har väckt stor avsky hos politiska motståndare och medspelare, FPÖ:s koalitionspartner det konservativa folkpartiet ÖVP.

FPÖ-politikern Udo Landbauer, som är klubbens vice ordförande, hävdar att han inte kände till sångerna eftersom han bara var elva år när boken kom ut 1997.

Han fördömer texterna men tillbakavisar krav på hans avgång. Den hårt kritiserade toppkandidaten betraktar avslöjandet som en del i en smutskastning från politiska rivaler i regionalvalet som hålls på söndag i delstaten Niederösterreich.

Det är det första valet efter att den nya koalitionsregeringen tillträdde för en dryg månad sedan. Därför ses det också som en första stämningsmätare sedan flera omstridda politiker från FPÖ, ett parti med rötterna i nazismen, tagit plats i ministerierna.

Den judiska församlingen i Wien har beslutat att inte ha någon kontakt med FPÖ-ministrar och kommer att bojkotta aktiviteter där de deltar. Närmast gäller det den officiella minnesstunden i parlamentet på Förintelsens minnesdag den 27 januari.