Fler aktivister flyr från Ryssland

1:32 min

En majoritet av aktivisterna i ryska Kubanområdet (Sotji och Krasnodar) har tvingats fly från Ryssland. De har alla på olika sätt protesterat mot makthavarna, dels under OS i Sotji och även senare.

De har genomfört aktioner precis som Pussy Riot, som nu söker asyl i Sverige. Bland dem finns miljöaktivister, journalister och professorer.

– Jevgenij Titov, journalist på oberoende tidningen Novaja Gazeta har flytt, sedan han dödshotats flera gånger och fått sin bil sönderslagen. Han är i Estland nu. Nina Solovjova har flytt, liksom professor Michael Sava. Först slog de sönder hans bil och sedan satt han ett halvår i häkte. Han har flytt till Ukraina och fått nytt jobb där, säger journalisten Anna Gritsevitj.

Många har tvingats fly inom ett dygn och lämnat familjen kvar i Kubanområdet där storstäderna Sotji och Krasnodar ingår.

Oberoende journalisten Anna Gritsevitj och miljöaktivisten Vladimir Kemajev försöker räkna ut hur många av Sotjis och Krasnodars aktivister som finns kvar.

De kommer fram till att kanske 40 av alla som varit aktiva på olika sätt är kvar och nära 100 har flytt efter att ha hotats eller riskerat fängelse för att ha deltagit i olika typer av protester. Så många har lämnat Ryssland att de inte ens kommer ihåg alla namn, när de försöker räkna ihop dem.

Senast i söndags häktades en kritisk ung bloggare i två månader i Sotji. Han anklagas för att ha tagit mutor och riskerar sju års fängelse. Enligt hans försvarsadvokat finns inga som helst bevis för mutorna, utan allt handlar om bloggarens kritik.

– Den typen av människor finns, men de är få. Sådana unga, som stöder Navalny till exempel, men majoriteten av dem lämnar Ryssland. De kämpar för en normal rysk civilisation, men de kan inte förverkliga sig själva. Vi har utmärkta intelligenta unga, men de kan inte komma någon vart här, förklarar Vladimir Kemajev, som är medlem av miljöorganisationen Echo Wachta.

Det är en av Rysslands mest respekterade, men har stämplats som utländsk agent och fått en stor del av sin verksamhet förstörd. En av frontfigurerna Suren Gazerian lämnade Ryssland i samband med OS i Sotji.

Både Vladimir Kemajev och Anna Gritsevitj har också gripits och häktats några dagar, utan att ställas inför rätta. De driver nu sina fall vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strassbourg.