Hyreshöjningar hotar konstnärsateljéer

2:53 min

Konstnärer i stockholmsområdet riskerar att förlora sina arbetsplatser när bostadsbyggandet ökar. Ateljéföreningen Wip:sthlm som är en av regionens största och tvingas snart ifrån sina lokaler.

Anna Ridderstad är konstnär och en av de som driver Ateljéföreningen.

– Just nu ser det ut som att vi får lägga ner föreningen och det kommer påverka hela Stockholms ateljéutbud för då är det nästan hundra konstnärer från oss som söker nya lokaler, som inte finns.

Wip:sthlm har lokaler i Årsta men nu ska de rivas och bostäder byggas på marken. Föreningen har Stockholms stad som hyresvärd och de är enligt kontraktet skyldiga att hitta en ny lokal vid uppsägning. Och Stockholms stad har, tillsammans med konstnärerna, försökt hitta nya lokaler.

Kriterier som ljusinsläpp och tillgång till lastkaj gör det svårare att hitta ställen, men det går. Vad som inte går är att hålla nere hyrorna för de nya ateljéerna. Det billigaste förslaget på ny lokal som Wip:sthlm fick erbjudande om, skulle ändå höja hyran för varje ateljéplats med 90 procent.

– De hyresnivåer som konstnärer kan betala passar inte in i de direktiv staden har.

Det är många konstnärer i Stockholm just nu som riskerar att förlora sina arbetsplaster, på grund av hyreshöjningar när till exempel rivningskontrakts sägs upp. Det visar en studie från organisationen Transit, som arbetar med att stödja konstnärer. Transit har samlat in berättelser från de största konstnärsföreningarna i området, och Sara Lönnroth är verksamhetsansvarig för organisationen:

– Konstnärlig produktion behöver ofta oömma lokaler. Man måste kunna experimentera. Man behöver kanske ha verkstäder och liknande. Så att ha de alldeles för nyrenoverade lokalerna är inte alltid ändamålsenligt för skapandet.

Mirja Räihä är tf kulturborgarråd i Stockholm:

-Vi har finansierat studien för att vi ska kunna få ett grepp om ateljéerna i Stockholm. Vi vet att konstnärer inte har råd med jättehöga hyror efter renoveringar etcetera. Kulturförvaltningen har inte lokalerna utan det har fastighetskontoret och vi har en dialog med dem om hyrorna. Det är en viktig fråga för oss, säger hon.