Botoxskandal på kamelfestival

2:00 min

I Saudiarabien har en skandal avslöjats. På den årliga kamelfestivalen som hålls i öknen utanför Riyadh har flera kamelägare avslöjats med att fuska i den prestigefyllda och pengastinna skönhetstävlingen.

En rad kameler visar upp sig inför hundratals åskådare. Ingen klagar i ökenhettan. Domarna studerar skönheterna noga, lägger pannan i djupa veck, antecknar. Mycket är på spel. Den totala prissumman i skönhetstävlingen är på nästan 32 miljoner dollar.

En man i publiken säger att han har en favorit vars läppar utklassar alla andra.

– Läpparna är långa, man vill kyssa den, säger mannen och framkallar skratt i omgivningen.

Men det är just läpparna flera kamelägare avslöjats med att fuska med. Det är en avgörande detalj i den prestigefyllda och pengastinna skönhetstävlingen. Tolv kameler har upptäckts med att ha fått botox injicerat i sina läppar, för att göra dem större och fylligare. En veterinär har också avslöjats med skönhetsingrepp där han gjort kamelernas läppar längre och öron mindre.

Åskådare och konkurrenter rasar över fusket, relationen till kamelen är viktig här och många ser dem som egna familjemedlemmar. Men när de tävlar ska de vara som gud skapat dem.

Nu har fusket stoppats innan kamelerna hunnit tävla. Mohammed och Nawaf är upprörda men tackar arrangörerna för sina noggranna kontroller.

– Det är mängder med tester innan tävlingarna. De klarade inte testerna och det är tur det, det är redan en skandal att några försöker fuska med kameler, såna fuskar man inte med. Det går bara inte.

De avslöjade fuskarna kommer att bannlysas från att tävla de kommande fem säsongerna men enligt Mohammed och Nawaf kommer de att få svårt att göra comeback.

– De som försökte fuska är slut i branschen, de kommer inte att få tävla mer, de är svartlistade.