EU-domstolen lyfte frågan om svenska snuset igen

1:56 min

Idag tog EU-domstolen på nytt upp frågan om det svenska snuset ska få säljas i övriga EU. Men den här gången får tobaksjätten Swedish Match inte stöd av den svenska regeringen.

– Det försämrar våra chanser, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match.

– Jag har svårt att tro att andra länder inte skulle stå upp för sina traditionella näringar. Jag vill tro att fransmännen skulle vara här om det handlar om rödvin, och att italienarna skulle vara här om det handlar om Parmaskinka.

Exportförbudet har prövats av EU-domstolen en gång tidigare, år 2004, då Swedish Match förlorade. Domstolen ville inte ha in en ny tobaksprodukt på EU:s inre marknad. Men det argumentet håller inte längre menar Patrik Hildningsson eftersom EU:s nya tobaksdirektiv från 2014 godkänner flera nya tobaksprodukter, till exempel e-cigaretter.

– I och med att det registreras nya produkter hela tiden på EU:s inre marknad så blir det ju märkligt att det är just snus som ska förbjudas. Jag ser situationen idag som ett sätt att ge cigaretterna monopol och skydda cigaretterna i EU.

Swedish Match hävdar också att snuset har positiva hälsoeffekter, svenskarna röker minst i EU och har betydligt färre fall av mun- och lungcancer.

Men vid förhandlingarna idag i Luxemburg fanns det alltså ingen från den svenska regeringen med för att backa upp Swedish Match.

EU-minister Ann Linde är rädd att Sverige skulle kunna förlora rätten att sälja snus även i Sverige om regeringen blandade sig i detta, eftersom Sverige inte får stöd av något annat EU-land i den här frågan.

– I slutändan blir det viktigaste frågan för mig: Hur ser vi till att svenskarna alltid har rätt att snusa. Finns det minsta risk att det förloras, då vill inte jag medverka till det.

Swedish Match säger idag till Ekot att om det vore rödvinet skulle fransmännen vara här, om det vore Parmaskinka skulle italienarna vara här, om det gäller snuset, varför är inte den svenska regeringen här?

– Men det är ju ett totalknasigt argument. Rödvin är inte förbjudet att sälja i ett enda land i EU, inte Parmaskinkan heller. Snus är förbjudet att sälja i alla länder utom i Sverige. Det där argumentet är bara trams.

Han menar om det vore förbjudet.

Ann Linde skrattar:

– Nu är vi inne på så hypotetiska frågor, så det går inte att säga något om det.

EU-domstolens generaladvokat kommer med sitt förslag till dom i april, men den slutliga dom,en väntas tidigast i höst.