Lyckat projekt för arbetslösa ungdomar får förlängt

0:46 min

Projektet Värmlands framtid har i två år haft som uppgift att få ut ungdomar utan sysselsättning i jobb eller studier. Projektet har varit så lyckat att man nu fått förlängt.

Värmlands framtid drivs av länets alla kommuner, landstinget, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Samordningsförbunden Värmland. Projektet, som vänder sig till ungdomar mellan 15-29, skulle ha avslutats vid jul, men på grund av att det gått mycket bättre än man förväntat sig så har projektet förlängts för att nå ytterligare ungdomar. 

– Vi fick möjlighet att söka förlängning och har fått det fram till sista juni i år. Glädjande nog har vi fått över 50 procent som gått till arbete eller studier, säger Pia Andersson som är projektkoordinator på Arbetsmarknads- och socialnämnden.

Totalt har drygt 900 ungdomar varit med i projektet. Idag är det 428 kvar. En som fått hjälp via Värmland framtid är Matilda Jonasson.

– Mitt liv var väldigt långtråkigt innan, jag var sjukskriven i två år innan jag kom i kontakt med Värmlands framtid, berättar hon.

Det var till slut Matildas mamma som fick nog och ringde till kommunen och bad om hjälp. Hon fick då numret till projektledaren och fick till slut iväg Matilda dit. Idag har Matilda återupptagit sina gymnasiestudier och jobbar också deltid som säljare. På frågan om hur hennes liv sett ut om hon inte fått hjälp via Värmlands framtid svara hon:

– Om jag ens hade varit kvar i livet så hade jag nog legat kvar på min säng, precis som jag gjorde då, säger Matilda Jonasson.

Vad är det med projektet som gjort att du kommit ut i både arbete och studier?

– Det är nog framför allt bemötandet som gjort den stora skillnaden. Det är väldigt fokuserat på individen, att alla inte kan göra samma sak. Men det betyder ju inte att man är misslyckad för det, man behöver bara hitta en annan väg och det funkade.