Ekots kartläggning: 800 unga män i kriminella nätverk

1:19 min

Cirka 800 unga män är i dag aktiva i olika lokala kriminella nätverk, som har tillgång till skjutvapen. Det visar Ekots genomgång av polisens kartläggning i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Jag har bott här i 30 år. När jag var liten så var det lugnt och fint här. Tryggt. Jag var ute på gården hela dagen. Men i dagens läge kan man inte släppa ut sina barn. Det är för mycket gäng, för mycket kriminalitet, säger Leila från Rinkeby i Stockholm.

Sprängdåd mot polishus, mord på restauranger och skjutningar på offentliga platser. Den senaste tiden har uppgörelser i den kriminella världen och attacker mot polisen dominerat de svenska mediernas rapportering.

Ekot har med hjälp av polisens samlade kunskap försökt kartlägga hur många personer som egentligen finns i de nätverk som ägnar sig åt eller skulle kunna ägna sig åt den här sortens våldsdåd.

Underrättelsetjänstens uppgifter från Göteborg, Malmö och Stockholm visar att det rör sig om cirka 800 personer, nästan uteslutande unga män i 15-25 årsåldern. Närmare 300 av dem finns i Göteborg, 200 i Malmö och cirka 300 i huvudstaden.

De är uppväxta i de utsatta områden där de verkar och de sysslar i nästan samtliga konstellationer med narkotikaförsäljning. Hasch och marijuana är basen i deras affärer, men här finns också amfetamin-, heroin och kokainförsäljning. Stöld, häleri och i få fall också utpressning finns med.

De allra flesta i de här nätverken har, enligt polisen, inte klarat skolan - något som har märkts i tidig ålder. Det är därför polisen har koll på vilka de här unga männen är i dag, eftersom de inte sällan varit föremål för sociala insatser.

Enligt polisens underrättelseenheter är det oftast på grund av svåra familjeförhållanden och att de börjat hänga med äldre kriminella personer som killarna till slut faller in i det som senare ska bli en brotts- och våldsspiral.

Det är svårt att få exakta siffror på hur många kriminella nätverk det finns i dag med förmågan att använda skjutvapen i uppgörelser. Men från Malmöpolisen och Stockholm får Ekot en uppgift på cirka ett 30-tal olika grupperingar. Men Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen, vill vara tydlig med att det inte är fråga om några organiserade gäng.

– Det är inte alls på samma sätt som det var för åtta-tio år sedan, att man drog på sig en collegetröja, gjorde märken och kallade sig OG eller Bröderna, eller nåt liknande. Det är inte så, utan man ÄR bara.

– Sen, efter ett tag, så blir man oense. Man splittrar på sig och blir ovän. Och man bildar nya nätverk.

Så det här är på något sätt en grov oorganiserad brottslighet.

På frågan varför unga män tar till skjutvapen för att döda varandra så svarar polisen att det handlar om att de här unga männen inte kan tappa ansiktet. Så fort de känner sig felaktigt behandlade av någon, eller de känner sig blåsta på en narkotikaaffär, så ska de visa vem som bestämmer. Och då kommer vapnen fram.

I Göteborg har polisen lyckats få ner antalet skjutningar. Några av orsakerna är att flera av medlemmarna i de kriminella nätverken sitter i fängelse och att en del har också dött. I Stockholm säger polisen att de hoppas få ner skjutningarna och konflikterna under det här året.

I Malmö är Mats Berggren chef för underrättelseenheten. Han har svårt att sia om framtiden men säger att de är på god väg.

– Slut vågar jag inte lova. Men jag ser ju att det går i vågor och vi ser att vi kan, genom våra polisiära åtgärder, trycka ner våldsutvecklingen och dämpa de konflikter som finns. Vi har färre pågående konflikter nu än vad vi hade för ett år sedan i Malmö, säger Mats Berggren.