Efter terrordådet på Drottninggatan

Polisen vill se fler kameror på känsliga platser

0:46 min

Polisen behöver bättre tillgång till kameraövervakning i realtid på platser som kan vara mål för terrorattacker, det är en av slutsatserna i polisens utvärdering efter terrordådet på Drottninggatan.

– Om man tittar generellt sett så har ju Polismyndigheten jobbat väldigt aktivt med terrorfrågan efter Drottninggatan-attacken, men när det kommer till kameror och ljuddetektorer på särskilt känsliga platser så har vi ingenting, säger Joakim Söderström, Nationellt ansvarig för polismyndighetens kameraövervakning.

– Vi hade noll före terrorattacken på Drottninggatan och vi har noll efteråt. Det innebär ju att om det sker en attack till exempel mot Rosenbad i Stockholm, Ullevi i Göteborg eller synagogan i Malmö till exempel, då har vi inga ögon och öron där, helt enkelt.

Vid attacken på Drottninggatan hittades den misstänkte gärningsmannen via inspelade bilder från de kameror som Storstockholms lokaltrafik har uppsatta i tunnelbanan. Bilderna spreds till allmänheten och ledde till tipsen som gjorde att han greps.

I polisens utvärdering av arbetet vid terrorattentatet som blev klar i december är en slutsats att polisen behöver bättre direkttillgång till kameraövervakning på platser som kan vara attraktiva mål för ett attentat, och att man också behöver kunna se bilderna i realtid.

– Vid en pågående terrorattack är det direkt avgörande att vi har direkttillgång till kamera och ljuddetektorer. Om vi vet hur många gärningsmännen är, var de är och hur de är beväpnade då kan ju vi leda vår resurs mycket bättre för att stoppa dem helt enkelt, säger Joakim Söderström, Nationellt ansvarig för polismyndighetens kameraövervakning.

– Just när det gäller Drottninggatan skulle man kunna tänka att de här falsklarmen om skottlossning som skapade otroligt mycket oro och också tog mycket polisiär resurs i anspråk, de hade man kunnat avfärda direkt. Vi hade ju kunnat gå in från vår ledningscentral och se att det här är falska larm, det är ingen skottlossning på de här platserna.

De egna övervakningskameror som polismyndigheten har i dag sitter främst i ett antal särskilt brottsutsatta områden i förorter, och utanför ett antal restauranger.

– Vi har ju väldigt begränsat med kameror sett till antal i dag och de finns i huvudsak i några av våra särskilt utsatta brottsområden i förorterna, samt att det finns några stycken kameror kring krogar, men det är väldigt begränsat, och det är inte de platser där det sker terrorangrepp generellt, säger Joakim Söderström som också menar att det behövs fler åtgärder.

– Dels behöver vi lagstöd för att kunna koppla in oss direkt mot andra offentliga aktörers kameror, det är det ena, det andra är att vi behöver sätta upp egna kameror på de här platserna, säger Joakim Söderström, Nationellt ansvarig för polismyndighetens kameraövervakning.