Skummet i Hamre

Kritik efter informationsmöte om vattnet i Hamre

1:08 min

Hudiksvalls kommun bjöd i går kväll in till en informationsträff för att diskutera de senaste provsvaren om dricksvattnet i byn Hamre efter att brandskum förorenat flera dricksvattenbrunnar. Och för första gången säger nu kommunen att de ska ta sitt ansvar. Men alla boende är inte nöjda.

I tre år har byborna i Hamre utanför Hudiksvall varit utan rent dricksvatten efter att brandskum har förorenat flera dricksvattenbrunnar vid släckningen av en brand.

I går kom ett provsvar och kommunen kallade till informationsmöte på kvällen, men Daniel Åhs, som bor i Hamre, var inte nöjd med mötet.

– Jag kände mig arg när jag gick hem. Kommunen har inte haft en plan...det har gått tre år och de har fortfarande inte funderat på en lösning. Det sa de på mötet, säger han.

Men Bengt Friberg säger ju att kommunen ska stå för kostnaderna..

– Han står ju för kostnaderna för tre av de boende. Vi andra som tar vatten ur den täkten - oss struntar de i.

– Det känns ju skönt att de hjälper de värst drabbade, men de lämnar ju fortfarande den totala miljöskadan outredd och de tar ingen hänsyn till oss andra som ska ha vatten ur den där grundvattentäkten. Vi är ju oroliga för att föroreningen sprider sig så att även vi får det i våra brunnar.

Hur uppfattade du mötet i går kväll?

– Jag hade nog önskat att de hade haft en mer långsiktig tanke i sitt sätt att lösa det här problemet. Man tittar ju otroligt kortsiktigt nu på att rena vattnet - och det känns väl inte okej, säger Daniel Åhs som bor i Hamre.