Dagens gäst

Helena Kubicek Boye: Det är så tacksamt att jobba med sömn

2:46 min

Stressen har ökat de senaste åren och sömnproblem är en stor del av problematiken, säger psykolog Helena Kubicek Boye. Hon har jobbat med sömn i 12 år.

– Vi som jobbar med sömn brukar säga att vi räddar liv. Det kanske låter överdrivet, men den livskvalitet man får tillbaka när man kan lägga sömntabletterna åt sidan och sova bra igen, den är ovärderlig, säger Helena Kubicek Boye, psykolog och författare.

Helena Kubicek Boye har skrivit böcker om depressioner och sömn och gett tips på hur man får barnen att somna på fem minuter. Hon har gjort uppror mot stressen genom en föreläsningsturné runt om i landet men också jobbat som psykolog på Säters sjukhus i Dalarna. Ett jobb som har varit inspirationskällan till hennes första skönlitterära bok som nyligen gavs ut.

– Det finns nog en fascination för att se eller förstå det här svåra, mörka och komma innanför murarna. Det är det jag vill göra med boken. Och Säter som ställe är magiskt, så vackert. Jag är förvånad att inte fler har skrivit om den miljön ännu.