Hon förlorade sin bostad i branden – saknade hemförsäkring

1:18 min

Vid branden i ett hyreshus i Rågsved i mitten av januari visade det sig att så många som varannan hyresgäst saknade hemförsäkring. En av dem är Janjira Pettersson som hamnade på sjukhus.

– Från början var det mitt ex som fixade allting. Men när vi separerade och jag fick tag i en lägenhet genom en kompis trodde jag att allt ingick i hyran.

För Janjira Pettersson är det fortfarande jobbigt att tänka på branden,

– Jag hörde en tjej skrika "det brinner, det brinner" och det var rök överallt. Jag tog fel trappa eftersom jag inte såg för all rök. Därför hamnade jag på sjukhuset. Jag vill inte prata om det, det är jobbigt.

En undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att bland länsborna med lägst årsinkomst saknar en av tio personer hemförsäkring. SCB har i undersökningen tittat på åren 2014 och 2015 och delat in länets invånare i fem inkomstgrupper.

Jag var dum som inte läste på. Nu sover jag hos kompisar, men det är svårt att flytta runt till olika människor varje dag.

Bland de högre inkomstgrupperna har så gott som samtliga en hemförsäkring. Dessutom visar undersökningen att det är vanligare att inrikes födda har en hemförsäkring än utrikes födda.

Den som inte har någon hemförsäkring får ingen ersättning för saker som förstörs vid exempelvis en brand. De är också utlämnade till vad kommunen kan erbjuda när det gäller ersättningsbostad.

Janjira Pettersson i Rågsved saknade hemförsäkring. Nu har hon tvingats flytta runt bland vänner och bekanta.

– Jag var dum som inte läste på. Nu sover jag hos kompisar, men det är svårt att flytta runt till olika människor varje dag. Jag kan inte sova på nätterna, det är jobbigt, säger Janjira Pettersson.