0 till 15 000 kronor – Så skiljer sig prislappen för unga som vill satsa på fotbollen

1:44 min

Trots att Svenska fotbollsförbundet menar att fotboll ska vara till för alla kan det bli dyrt för den som vill satsa på fotbollen i klubbarnas akademier.

En fotbollsakademi är en ungdomssatsning för att få fram framgångsrika spelare. Akademin sker ofta i samarbete med både skolor och föreningar, och startar ibland redan från lågstadieålder. Förhoppningen att spelaren en dag ska hamna i A-laget och i bästa fall bli en inkomstkälla för klubben.

P3 Nyheter har kartlagt avgifterna för att få spela i en akademi inom de klubbar som är med i herrallsvenskan. Avgifterna varierar från noll till över tiotusen kronor.

En akademi där - det förutom en mindre medlemsavgift - inte kostar något är Dalkurd i Borlänge. Johan Gustafsson är akademichef och säger att det är en förutsättning för deras spelare.

– Då tror jag att vi skulle gå från 350 spelare till 20 kanske. Då skulle vi inte ha några spelare kvar att ta hand om. Då hade dom haft den här klumpen i magen när de gått hem till sina föräldrar med det här pappret att här är träningsavgiften, och så hade de aldrig fått spela, säger Gustafsson.

Faisal Al-Haji är lagkapten i Dalkurds U16-lag och han är inte säker på att han hade haft råd om det kostat några tusen att spela där.

Hade min pappa jobbat hårt och velat att jag skulle bli något, så tror jag att han hade betalat. Men jag tror ändå att han funderat över de här pengarna om jag inte hade blivit något. 

Spelar man i Djurgården kan det kosta upp till 15 000 kronor per år om man räknar in till exempel träningsresor. Men det är inte bara storstadsklubbarna som är dyra, i Örebros akademi ligger årskostnaden på 12 000.

I IFK Göteborg kostar det 7000 kr per spelare och år.

Tror du att det finns en risk att det börjar handla om vilken ekonomisk bakgrund man har om man vill bli proffsspelare i Sverige?

– Det är väldigt många som har det dåligt ställt och det har vi väldigt stor respekt för. Men som jag sa tidigare så försöker vi hjälpa alla, oavsett om du kan betala på studs eller inte kan betala med en gång, säger Jonas Olsson, akademichef i IFK Göteborg.