Jan Björklund: Ett totalförbud på uteserveringar är att gå för långt

2:00 min

Om regeringens nya förslag går igenom kommer rökning på uteserveringar och vissa offentliga platser att förbjudas.

Men Jan Björklund (L) är kritisk mot ett totalförbud på uteserveringar, vuxna måste bestämma själva över sina liv, säger han.

– Jag tycker att ett totalförbud mot rökning på uteservering är att gå för långt, säger Liberalernas partiledare, Jan Björklund.

Han anser att det är en helt annan sak att ha ett förbud inomhus eftersom man där så tydligt kan påverka övriga gäster om någon röker. Utomhus är inte påverkan lika stor, säger han.

– Till sist så måste vuxna myndiga människor måste själva ta ansvar för hur man lever sitt liv.

En person som Sveriges Radio intervjuade tidigare sade att det kan begränsa friheten för någon som tvingas gå från en restaurang för att någon röker, vad tänker du om det?

– En restaurang är inte en allmän plats, man går till den servering man trivs på. Det finns inga hinder för en krögare att säga att här har vi rökfritt på ena halvan och andra halvan.

Men att lagstifta om rökförbud tror han är fel väg att gå. 

– Jag röker inte själv och har aldrig gjort, men jag får acceptera att andra människor kanske vill ta en cigarett till kaffet utan att jag nödvändigtvis ska förbjuda det.

Utöver uteserveringar berörs entréer till allmänna utrymmen, busshållplatser, tågperronger samt allmänna lekplatser. Och där har Björklund en annan inställning.

– Det är ju lite annat, lekplatser är ju uppenbart till för barn. Det finns ju platser, offentliga platser som en järnvägsperrong, där tycker vi att kommunerna ska kunna reglera i ordningsstadgarna, beroende på omständigheterna. Det säger vi inte nej till även om det kan bestämmas lokalt.

Regeringen vill också införa en tillståndsplikt för försäljning av tobak. Det skulle innebära att butiker som vill sälja tobak måste ansöka om ett tillstånd. Men det förslaget har inte Björklund hunnit titta närmare på än.

– Det får vi titta på, vi har inte hunnit studera alla förslag i detalj, säger han.

Visita som företräder arbetsgivare inom hotell- och restaurang är kritiska till förslagen.

– Vi har inget emot ambitionen att minska rökningen men vi tycker att det här är fel väg att gå, säger Stefan Lundin som är chefsjurist på Visita.

Och det är av flera skäl, menar han.

– Det krävs mer övertygande skäl än i nuläget. Det är till exempel oklart vilka positiva hälsoeffekter det faktiskt har, säger han.