Lyssnartips

Pilotelever på Skavsta känner sig lurade på 100 000-tals kronor

5:18 min

Flera elever känner sig lurade av en pilotskola på Skavsta flygplats i Nyköping.

De har inte haft möjlighet att ta flygcertifikat inom den tid som utlovats trots att de betalat 100 000-tals kronor.

Ramin* är en av flera elever som vi träffat och som lockats av erbjudandet att gå en pilotutbildning hos företaget Skies Airlines på Skavsta flygplats och kunna bli färdig pilot på 13-14 månader. Men efter att han hört talas om att ingen fått ett certifikat på skolan under utsatt tid och efter att ha träffat besvikna elever som känt sig lurade på pengar hoppade han av efter tre månader.

Mustafa Al-Behadili har också slutat på skolan. Han berättar att han betalat drygt 600 000 kronor i skolavgifter och att han gick på skolan i 19 månader utan att få möjlighet att ta ett certifikat.

– De har tagit våra pengar och vi har inte blivit piloter, säger han.

Pilotskolans verksamhetschef Bertil Lagerqvist säger så här om kritiken:

– Om vi talar om tidsaspekten utgår det från deras egen förmåga att lära in den utbildning vi förser dem med. Det är på intet sätt så att vi garanterar någon att de ska bli klara på 14 månader, än mindre att vi kan garantera dem att ta en trafikpilotlicens. Det är oerhört höga krav på en pilot och färdigheter den ska ha i slutändan när man examineras, säger han.

Varför skriver ni då 13 månader i kontraktet?

– Vi skriver därför det finns en möjlighet som klarar av att studera in det här och ta de teoretiska proven i tid att faktiskt genomföra den här kursen på om inte 13 månader så 14-15 månader.

*Ramin vill inte gå ut med sitt namn av rädsla för att det ska skada hans karriär.