Bitcoinbank hackades – Karl-Johan Karlsson gick miste om 87 miljoner

1:37 min

När en japansk bitcoinbank kraschade för några år sedan gick tusentals människor miste om sina bitcoins. En av dem är Karl-Johan Karlsson, som hade bitcoins som i dag skulle ha varit värda 87 miljoner kronor.

– Jag och min vän investerade två tusen kronor och tänkte att tänk om detta blir en superhajp.

Så blev det också, bara det att Karl-Johan Karlsson inte är med på tåget. Det skriver tidningen Aktiespararen i dag.

Han köpte sina bitcoins, en kryptovaluta som bara finns på nätet, 2010. Då kostade de nästan ingenting. Han sparade 1 000 bitcoins på den japanska bitcoinbanken. Men sedan hände inte så mycket.

– Så man tröttnade lite på det och slutade tänka på det och till slut i stort sett glömde man att man hade bitcoins, säger Karl-Johan Karlsson.

Vid något tillfälle försökte han ta ut sin pengar, men fick inte kontakt med banken, och i februari 2014 slocknade den japanska sajten. Hackare hade gått bakom lösenorden och tagit massor av bitcoins.

Tusentals svenskar förlorade troligen sina bitcoins samtidigt eftersom bitocoinbanken, Mt Gox, var världens mest kända. Väldigt få svenskar pratar öppet som saken, men Karl-Johan Karlsson vill varna andra. Om allt gått rätt till hade han i något läge kunnat växla sina bitcoins till många, många reda kronor.

I dag försöker han tillsammans med hundratals andra få i alla fall något, med hjälp av en japansk stjärnadvokat. Det tror han inte så mycket på. Men ändå. 

Och hur sover han på kvällarna? Bra, det känns bara overkligt alltihopa förklarar han.

– Redan från början kändes ju detta som låtsaspengar, vi satte in lite pengar där och så såg vi vad som hände så att säga. Och sedan när allt det här hände, att kontona hackades, pengar försvann, banken gick i konkurs, då kändes det ännu mer som låtsaspengar alltihopa. Men det är ju riktiga pengar, säger Karl-Johan Karlsson.