Hästen som är en multitalang - spelar keyboard och målar

5:12 min

När Mikaela Jansson köpte Marisca mötte hon en skygg häst som varit illa behandlad under hennes första år i livet. Men med så kallad frihetsdressyr har Marisca öppnat upp sig.

– Från början var hon väldigt svår och osäker av sig, så jag har jobbat väldigt mycket med att få henne lugn och trygg tillsammans med mig. Och i det arbete upptäckte jag att hon tyckte det var väldigt kul att lära sig nya saker, säger Mikaela Jansson, som arbetar med att utbilda hästar och människor i frihetsdressyr.

Förutom att lära sig klassiska hästtrick som att buga, ligga, eller stegra har hästen Marisca tagit sig an mer konstnärliga övningar.

– Hon är väldigt konstnärlig och lättlärd. Så då lät jag fantasin flöda och lärde henne att måla, spela keyboard och räkna, säger Mikaela Jansson, som nyligen sågs i SVT Nyheter Östs inslag från stallet där Marisca visade upp sina färdigheter.

Vad betyder alla de här udda tricksen för Marisca?

– Hon blir taggad när hon får göra tricks, och hon har själv kommit på flera egna. Att spela keyboard är hennes största favorit, hon blev helt fascinerad första gången hon nuddade tangenterna med sin mule och förstod att hon kunde framkalla ljud, säger Mikaela Jansson.