Bombdåd nära svenska ambassaden i Kabul

2:13 min

Dagens bombdåd i Kabul ägde rum alldeles i närheten av den svenska ambassaden, och ambassadör Tobias Thyberg både hörde och kände sprängkraften.

– Jag kände hur luften och byggnaden vibrerade, säger Tobias Thyberg.

Det förefaller som att det har varit riktat mot Sverige, med tanke på Rädda barnens verksamhet och nu nära svenska ambassaden.
Är det tillfälligheter? 

– Vi kan inte uttala oss med någon säkerhet om det skulle vara på det sättet. Men min förmodan just nu är att dett skulle vara en tillfällighet eftersom det är två olika grupper som har tagit på sig de här dåden, säger ambassadör Tobias Thyberg.

Den senaste tiden har en rad självmordsattacker ägt rum i Afghanistans huvudstad. Talibanerna och IS ligger bakom dem och dessa organisationer tycks nu konkurrera om vem som mest framgångsrikt bekämpar landets regering och statsapparat.

De flesta IS-anhängare i Afghanistan kommer därifrån, men allt fler från det kollapsade så kallade kalifatet i Irak och Syrien söker sig också dit.

Måltavlorna är allt västerländskt, men i själva verket är det civilbefolkningen i Afghanistan som drabbas hårdast.

Niklas Eriksson är kommunikationsrådgivare för Svenska Afghanistankommittén och en av de organisationer som arbetar med utbildning och vård i landet. Även han befann sig i Kabul vid dagens bombattentat.

– Vi har ju utegångsförbud, så jag har inte haft tillfälle att ge mig ut på stan för att se hur där ser ut vid platsen för explosionen. Men jag har ju fått rapporter från vänner som försökt ta sig hem genom stan, och det har ju varit ganska kaotiskt. Det är avspärrningar och trafikstockningar och det är ambulanser som ska fram.

Hur pass tryggt är det för er att vara där? Har ni funderat på att packa ihop?

– Vi tycker att det är viktigare än någonsin att omvärlden inte drar tillbaka sitt stöd utan att vi är här och försöker skapa en långsiktig utveckling i Afghanistan, säger Niklas Eriksson från Svenska Afghanistankommittén.