Ilska efter ambulansbomben i Kabul Afghanistan

1:48 min

Gårdagens terrorattack fördöms världen över.

FN i Afghanistan beskriver metoden att använda sig av en ambulans som ett brott mot humanitära lagar och USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att gårdagens attack är ett brott mot de mest grundläggande internationella normer.

I Kabul växer ilskan över att säkerheten i staden nu är sämre än på många år.

Förvridna stålskelett av det som fram till igår lunchtid var bilar, hus, affärer och krossat glas som täcker gatorna är det som möter Kabulborna idag som så många gånger tidigare det senaste året.

Minst 103 människor dog och 235 skadades när mannen i ambulansen fylld med sprängämnen utlöste sin bomb. De allra flesta var civila som var ute för att shoppa och äta lunch.

Talibanerna tog snabbt på sig dådet. Inrikesministerns talesperson Nasrat Rahimi sa på en presskonferens att det var Haqqani nätverket, som är allierad med talibanerna i landet, som låg bakom.

Ilskan hos befolkningen växer i Kabul.

– Hur länge ska vi medborgare behöva vara med om dessa blodiga självmordsattacker och att gång på gång behöva sörja över våra vänners och anhörigas död. Om ni i regeringen inte kan ge oss säkerhet - avgå och låt oss sköta den själv, sa Aryan till den lokala Tv-kanalen ToloNews.

Gårdagens attack sätter press på både Afghanistans president Ashraf Gghani och dess allierad USA, som båda uttryckt sig positivt om framgången med den nya taktiken som gått ut på att driva bort talibanerna från flera provinscenter i landet med hjälp av bland annat drönaranfall. Man hoppades att taktiken skulle få talibanerna till förhandlingsbordet.

Men terrornätverket har svarat med att utföra allt blodigare attacker i Kabul istället som oftast riktar sig mot civila. Detta samtidigt som IS etablerar sig allt mer i Afghanistan och flera pekar på att det finns en risk att de båda grupperna börjar strida mot varandra något som skulle utsätta den afghanska befolkningen ännu mer.