Unik gradering med svärd i Karlskrona

1:14 min

Peter Sundqvist från Karlskrona är instruktör i jiu-jitsu och nu unik. I går graderade han i konsten att dra det japanska svärdet, iaido, på ett internationellt träningsläger i Karlskrona.

– Han är först i Sverige i vår disciplin så det är ganska så unikt, även över världen, säger hans bror Kim Håkansson som är ordförande för Carlskrona Jiujitsuklubb Fuji.

Under lördagen graderade Peter Sundqvist till första dan i iaido inom Moto Ha Yoshin Ryu, och blev därmed först i Sverige inom den form av jiu-jitsu som han representerar.

Skakar av blodet
Första dan i iaido kan beskrivas som att man drar svärdet och hugger i en rörelse, sedan hugger man igen innan man skakar av blodet, och stoppar in det i sin skida.

– Men det är ju bara en tänkt motståndare så det förekommer inget riktigt blod. Det är väldigt mycket koncentration och fokus så det är väldigt stillsamt, säger Kim Håkansson.

Internationellt läger
Peter Sunqvists gradering är en del av ett internationellt träningsläger i Karlskrona som Carlskrona Juijitsuklubb Fuji hållit fyra år på raken. I år har man tagit in fyra internationella instruktörer och Kim Håkansson menar att lägret håller hög klass.

– Åtta eller nio av tio. Det enda som skulle toppa hade varit om självaste grandmastern, alltså Yasumoto Akiyoshi själv var här. Då hade det varit en tia, säger Kim Håkansson.