Domstol stoppar Puigdemont från att återigen installeras som president

1:18 min

En spansk domstol stoppar den tidigare regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont från att återigen installeras som president.

Nu begär han tillstånd att ändå medverka vid presidentinstallationen på tisdag. Konflikten mellan det katalanska parlamentet och den spanska regeringen fortsätter, rapporterar vår korrespondent.

Vem som ska styra det regionala parlamentet i Katalonien är fortfarande en öppen fråga. Parlamentet har föreslagit att Carles Puigdemont ska återinstalleras som president, men Konstitutionsdomstolen slår nu fast att han bara kan installeras på plats i det katalanska parlamentet och efter klartecken från domstol.

Förslaget att han skulle kunna svära presidenteden via videolänk, döms alltså ut. Puigdemont har nu begärt att få medverka på plats i Barcelona vid installationen på tisdag med garantier att han inte ska gripas.

Själv befinner sig Puigdemont i exil i Bryssel. Som ledare för de katalanska separatisterna, hotas han av åtal om uppror och uppvigling efter Kataloniens självständighetsförklaring – om han återvänder till Spanien.

Den spanska regeringens vicepresident Soraya Saenz de Santamaria sade i veckan att den spanska regeringen gör allt den kan för att förhindra att Puigdemont på nytt blir president - vilket har väckt starka reaktioner om regeringen försöker påverka domstolarna.

På regeringens uppdrag ska Konstitutionsdomstolen inom kort även ta ställning till om nomineringen av Puigdemont kan upphävas.