Niinistö sitter kvar på presidentposten

2:17 min

Sauli Niinistö har tagit en historisk seger i presidentvalet i Finland. Den sittande presidenten vann redan i en första omgång.

Det gick inte att ta miste på extasen då Sauli Niinistö dök upp på sin valvaka och möttes av anhängare.

Den sittande presidenten Sauli Niinistö fick knappa 63 procent av rösterna och tog alltså hem en brakseger. Tvåa kom De Grönas Pekka Haavisto med lite på 12 procent och Sannfinländarnas Laura Huhtasaari kom trea med lite under sju procent.

Vad han kommer att fokusera främst på under sina andra mandatperiod återstår att se - efter att segern stod klart lät han åtminstone inte förstå att någon stor kursförändring är på kommande under den närmaste framtiden:

- Jag tolkar resultat som att folket är nöjda med vad jag gjort och med min linje. Jag ser ingen orsak att ändra bara för förändringens skull, sade Niinistö.

Säkert är däremot att han har många utmaningar framför sig - bland annat med ett Europa som knakar i fogarna och ett allt spändare säkerhetsläge vid Östersjön, klimatförändringen som sannolikt kommer att påverka på allt fler plan och så polariseringen på hemmaplan; till exempel drar flyttrörelserna allt starkare mot de stora städerna och lämnar stora delar av landet med svårlösta problem med avbefolkning.

När det gäller Nato var Niinistö den enda av alla kandidater som i Yles valtest inte tog ställning för eller emot ett medlemskap i Nato.

Valet bjöd på föga överraskningar. Niinistö var klar förhandsfavorit långt före valkampanjerna inleddes och det enda frågetecknet har egentligen varit om han skulle få över hälften av de angivna rösterna redan i första omgången. Så gick det alltså och han tog därmed en historisk seger i modern finländsk politik.

Valdeltagandet var strax under 70 procent - något lägre än i presidentvalet 2012. En del statsvetare hade på förhand förutspått att färre skulle rösta, eftersom utgången i valet stått klart länge.