Visselblåsare: Alla ryska friidrottare dopade i OS 2008

Samtliga ryska friidrottare var dopade i Peking-OS 2008. Det hävdar Grigorij Rodtjenkov, dåvarande chef för ryska antidopningslaboratoriet och senare visselblåsaren som avslöjade den statsstödda dopningen i landet, rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

I jakten på dopningsfusket har Internationella Olympiska Kommittén (IOK) valt att göra nya tester på gamla prov. Från OS i Peking efterhandsgranskades 400 prov och ett 30-tal kom tillbaka positivt. 14 av dem var ryssar och majoriteten friidrottare, meddelade IOK.

Men nu hävdar visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov att samtliga ryska friidrottare var dopade under OS 2008.

– Innan Peking var det väldigt lätt, du kunde göra precis vad du ville. Och alla de ryska idrottsmännen i teamet var dopade, säger Rodtjenkov i en ny intervju enligt Uppdrag Granskning, som tillsammans med brittiska Sunday Times och schweiziska Republik granskat dopning inom idrotten.

Rodtjenkov var chef för ryska antidopningslaboratoriet och var själv den som planerade och genomförde fusket.

– Idrottsmän var tvungna att ha med sig rent nedfryst urin dygnet runt och överallt, säger han.

Rodtjenkov lever sedan en tid tillbaka under skyddad identitet i USA efter sina vittnesmål om den utbredda statsstödda dopningen i Ryssland. Rodtjenkov är ett nyckelvittne när Idrottens skiljedomstol (Cas) ska ta beslut om de 42 ryska idrottare som överklagat dopningsavstängningar från OS.