Forskare: EU:s avtal med Turkiet har lett till orättvisa för migranter

2:06 min

EU:s avtal med Turkiet att stoppa migranter från att ta sig i båtar till Europa har lett till diskriminering och orättvisa för migranterna, enligt sex forskare vid Utrechs universitet i Nederländerna. De har granskat avtalets konsekvenser i Grekland och Turkiet, men även i Pakistan och i hemlandet Nederländerna.

Forskarna är mycket kritiska till avtalet – i synnerhet som det används som modell för överenskommelsen med Libyen.

En av forskarna, Ilse van Liempt, talar om problem dels i att genomföra alla delar i EU-Turkiet-avtalet, dels redan i avtalets konstruktion.

– Det är diskriminerande, säger hon, migranter buntas ihop efter nationalitet i stället för att enskilda skyddsbehov uppmärksammas.

Syrier behandlas förmånligare än alla andra nationaliteter, fortsätter hon, medan till exempel pakistanier redan från början betraktas som personer endast på jakt efter ett bättre ekonomiskt liv. 

– Vi har följt upp vad som hänt deporterade pakistanier och det visade det sig att många hade blivit illa behandlade, när de kom tillbaka till hemlandet.

De sex forskarna upprepar också vad andra redan sagt – att Turkiet inte är ett säkert land att skicka tillbaka någon till. I teorin ska det gå att få skydd där, men verkligheten är en annan. 

– Många migranter har blivit inlåsta i förvar, säger Ilse van Liempt, medan andra inte har fått vård och skola som tänkt. 

Rapportförfattarna är mycket kritiska till att EU stjälper över ansvaret för migranter på icke-EU-länder och biträdande universitetsprofessorn van Liempt underkänner att EU-Turkiet avtalet kopieras med Libyen, ett laglöst land med mycket våld. 

– Det är en farlig trend att flytta ut EU:s gränser och jag tycker att vi bör vara mycket kritiska till konsekvenserna av denna typ av avtal, säger Ilse van Liempt vid Utrech universitet.