Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats

2:02 min

Elva döda och minst 16 skadade efter ännu ett terrordåd i Afghanistans huvudstad, Kabul.

Säkerhetsläget i landet har försämrats sen Natos stridande trupper drogs tillbaka, säger Helené Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut till Ekot.

– Säkerhetsläget har försämrats sen 2014 då Natos stridande trupp drogs tillbaka. Sen dess har Talibanerna återtagit områden i olika delar av Afghanistan. Men en försvårande faktor är att Islamiska staten har etablerat sig, säger Helené Lackenbauer, forskningsledare på FOI.

Dagens attack mot militärakademin i Kabul, som terrorgruppen Islamiska staten säger sig ha utfört, är det senaste i en våg av terrordåd av talibanerna och islamiska staten under årets första månad.

Det här är det sjätte uppmärksammade dådet i Afghanistan sedan första januari och hittills har över 160 personer dödats och flera hundra skadats, enbart i dessa sex terrorattacker.

Majoriteten av offren är civila och det beror på att talibanerna har ändrat strategi, säger Helené Lackenbauer på FOI.

– Det beror till stor del också på att afghanska styrkor ändå har en viss kapacitet att slå tillbaka och att ta tillbaka territorium. Så det innebär att de har satsat på att göra attacker i städer istället och slå mot civila mål, säger hon.

I lördags skakades Kabul på nytt när en självmordsbombare detonerade en sprängladdning som lastats in i en ambulans. 103 personer dödades och över 150 personer skadades. Det var det värsta terrorattentatet i Afghanistan sen maj 2017 då 150 personer dödades i ett dåd.

Delvis beror de allt värre terrordåden på en rivalitet mellan terrorgrupperna. En styrkemätning mellan Talibanerna och islamiska staten, menar Helené Lackenbauer.

– Eftersom en ny gruppering, IS också har etablerat sig, så blir det en slags kamp mellan de här två olika grupperna att göra spektakulära attacker, säger Helené Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).