Euphoria - i dödens väntrum

2:10 min

Trassliga familjerelationer, dödshjälp och en luxuöst vacker plats i en film med Alicia Vikander i ena huvudrollen. (Premiär 2 februari).
Betyg: 3

Titel: Euphoria
Regissör: Lisa Langseth
Manus: Lisa Langseth
Skådespelare: Alicia Vikander, Eva Green, Charlotte Rampling
Genre: Drama
Betyg: 3

Regissören Lisa Langseth var den som upptäckte Alicia Vikanders filmtalang, skulle man kunna säga... de två filmade ihop i Till det som är vackert. Det gav Lisa Langseth en Guldbagge för bästa manus och Alicia Vikander fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll 2010.

De har sen dess filmat ihop i Hotell och nu är de återförenade.
Lisa Langseth har skrivit manus och regisserar och Vikander gör en huvudroll tillsammans med Eva Green.

De två spelar systrar som inte kommit så bra överens men nu möts för en semester ihop, arrangerad av Eva Greens Emelie.

De åker i en bil genom djupa skogar, målet är en plats där man kan ta adjö av nära på det sett man själv vill. Systern Ines vet inte om att det är dit de ska, att Emelie är dödssjuk, och nu bestämt sig för att avsluta sitt liv efter sex dagar med systern. Platsen dit de kommer är ett dödens väntrum för mycket rika, där finns allt som gästerna önskar och betalar för. Det är luxuöst och vackert, men sorgligt och utan återvändo.

Euphoria är en svår film, Emelie står inför sin egen snara död, Ines brottas med relationen till systern och den döda mamman. De senaste åren har det gjorts ett antal filmer där dödshjälp förekommit. Och Euphoria är inte den starkaste av dom, vi vistas hela filmen i dödens väntrum och får inga utblickar, inget före annat än i ord... så det blir svårare att följa med in i väntrummet.
Mitt betyg till Euphoria blir en inte så stark trea.
Charlotte Rampling spelar den på platsen som ska ta hand om Emelie och hon är förstås enastående.