Kinesiskt jätteföretag satsar 70 miljoner i Trollhättan

1:11 min

Satsningar från kinesiska företag blir allt viktigare för Västsverige och det är också den region i landet där kinesiska bolag investerar överlägset mest.

Ett exempel på investeringarna är att en av Kinas största fordonstillverkare Dongfeng nu satsar runt 70 miljoner kronor i sitt dotterbolag i Trollhättan.

Klas Lundgren, som är vd för T-Engineering, säger att det bland annat handlar om satsar på verkstad och laboratorium. 

– Alla de pengarna kommer direkt från Kina. Dels betyder det att vi får en fantastiskt möjlighet att kunna testa en hel del saker i våra egna labb och dels blir det ett sätt för Dongfeng att sätta ner foten. Att Dongfeng visar att vi är här för att stanna och fortsätta att arbeta i Trollhättan och växa i Västsverige, säger Klas Lundgren till Ekot.

T-Engineering är det enda bolaget utanför Kina som är helägt av den kinesiska statliga fordonsjätten Dongfeng, som totalt har runt 190 000 anställda.

Trollhätteföretaget utvecklar bland annat elektronik i bilar och det jobbar runt 100 personer på företaget. Målet är att växa med ytterligare runt 20 anställda under året.

Dongfengs satsning på runt 70 miljoner i Trollhättan är bara ett litet exempel på kinesiska investeringar i Västsverige.

Satsningarna sker framför allt inom just fordonsindustrin där minst sex västsvenska bolag har blivit uppköpta av kinesiska företag.

Nu är också kinesiska Geely på väg att bli storägare i AB Volvo, som bland annat tillverkar lastbilar. Geely äger ju sedan tidigare Volvo Cars. 

Patrik Ström, som är docent i ekonomisk geografi på Handelshögskolan i Göteborg, säger att de kinesiska investeringarna hittills har varit lyckosamma för Västsverige.

– De är viktiga på sikt. De genererar sysselsättning och tillväxt i form av att företagen går bra och att de kan sälja sina varor och tjänster på världsmarknaden, säger han till Ekot.

Västsverige är den del av landet där kinesiska företag hittills har investera överlägset mest pengar, säger den fristående kinarådgivaren Frédéric Cho.

– Det blir väl ett flockbeteende från kinesisk sida. Om en kinesisk investerar har lyckats i västra Sverige så försöker sedan den andra. Än så länge är Västsverige överlägset störst mottagare av kinesiska investeringar i hela Sverige, säger han.