TIPSA OSS

Du kan tipsa Klartext

Pågår det något dåligt eller olagligt på din dagliga verksamhet eller gruppboende? Har du blivit illa behandlad eller lurad av förvaltare eller god man? Tipsa Klartext.

Den som vill kan berätta om till exempel en nyhet för Klartext. I Sverige är det inskrivet i lagen att den som vill berätta något för en journalist är skyddad och kan vara anonym. 

Du kan tipsa Klartext genom att trycka här Välj sedan P4 Dalarna. Skriv i meddelandet att det är till Klartext. Klartext arbetar från P4 Dalarna, därför skickas meddelandet via deras Radioleaks.

Källskydd

Den som berättar något för en journalist brukar kallas för källa. Vi journalister har lovat att inte berätta vem som tipsade oss, om tipsaren vill vara hemlig. Journalisterna har alltså tystnadsplikt.

Journalister som avslöjar en källa begår ett brott och kan straffas med böter eller fängelse. Bara i väldigt ovanliga fall kan en domstol kräva att en journalist avslöjar vem källan är, till exempel om det handlar om ett väldigt allvarligt brott. Journalisten kan vägra att berätta och istället bli inlåst i häkte en tid.

Meddelarskydd

Det här innebär att den som jobbar för till exempel en myndighet eller kommun kan skicka ett mejl eller ringa till oss och berätta något, utan att arbetsgivaren har rätt att försöka ta reda på vem som har lämnat informationen.

Fast meddelarskyddet gäller inte privata arbetsgivare. De får försöka lista ut vem som har berättat saker för en journalist. Men journalisten själv har fortfarande tystnadsplikt.

Om du vill kan du också tipsa Klartext via mejl till klartext@sverigesradio.se