Kärnkraft

Experter om slutförvaret: Domstolens nej väger tungt

2:21 min

Efter domstolens nej för en vecka sen, är det osannolikt att regeringen skulle godkänna ansökan om ett slutförvar i Östhammar som den ser ut nu.
Det säger en rad juridiska experter som P4 Uppland har pratat med.

– Mark- och miljödomstolen är en väldigt tung instans, den tyngsta instansen i den här processen. Så jag vill påstå att regeringen inte omedelbart kan besluta att det här slutförvaret är tillåtet, säger Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet. 

Beskedet för en vecka sedan att Mark- och miljödomstolen säger nej till ett radioaktivt slutförvar i Östhammar överraskade många. Domstolen anser att SKB inte lagt fram tillräckliga bevis för att kopparkapslarna som ska innehålla kärnbränslet kan motstå rostangrepp. 

Beskedet från domstolen är bara ett yttrande. Det är regeringen som till syvende och sist ska ge slutförvaret grönt eller rött ljus. Men flera juridiska experter som P4 Uppland har talat med, anser att det blir svårt för regeringen att gå emot domstolen. I alla fall inte utan att lägga fram de bevis som domstolen efterlyser. 

– Om det sen är möjligt är svårt att säga, men det är väldigt skarpt skrivet av Mark- och miljödomstolen. Man har haft åtskilliga år på sig att ta fram det här materialet, säger Jonas Ebbesson, professor i Miljörätt vid Stockholms universitet.

På tisdag väntas majoriteten i Östhammars kommunfullmäktige besluta att ställa in den folkomröstning som tidigare planerats till den 4 mars. Miljöminister Karolina Skog säger till P4 Uppland att det inte kan bli tal om något beslut i frågan under det här året.