Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Bok om samisk matkultur - inte bara till skolundervisningen

Boken Samisk matkultur ska hjälpa lärare att lättare kunna undervisa om samisk mat runt om i skolor, men bokens författare säger att den är skriven för att passa alla.

Se inslaget i tisdagens Ođđasat.

Anna-Karin Länta har författat boken Samisk matkultur som Sameskolstyrelsen finansierat. Idén föddes 2015 i ett matprojekt som sameskolorna jobbade med. I projektet konstaterades att det behöver något konkret, och idén till boken föddes. 

- Dels är det en bok man kan använda i hela Sverige och norsk sida också såklart. Det behöver ju inte vara i sameskolor eller i samiskt område, utan det här fyller en funktion också utanför skolan. Den är gjord så att den ska kunna användas inte bara som skolbok, säger författaren Anna-Karin Länta.

Det är den första bok som hon har författat och hon har jobbat med det mesta i boken, som layout och bilder. Hon har blivit färdig med boken för en längre tid sedan, men boken lanserades först i december 2017. 

- Vi har jobbat med översättning och jag har fått hjälp att översätta den till lulesamiska, nordsamiska och sydsamiska. Allt är samlad i samma bok så den är ju användbar i språkundervisning, säger författaren Anna-Karin Länta. 

Anna-Karin Länta jobbar till vardags som lärare i hem- och konsumtionskunskap på högstadiet i Jokkmokk. Att boken blir en tillgång i hennes arbete ser hon redan nu när hon har börjat använda den.

- Boken har ett enormt mervärde eftersom den är översatt till samiska. Det var därför det dröjde med lansering fast jag var färdig med boken. Översättningsarbetet har fördröjt lanseringen, säger hon. 

- Jag har ju själv börjat använda den i undervisningen och har ju med glädje fått säga till de samisktalande eleverna att läsa recept på de sidor som hör deras hemspråk till, säger Anna-Karin Länta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio