
Bok om samisk matkultur - inte bara till skolundervisningen
Boken Samisk matkultur ska hjälpa lärare att lättare kunna undervisa om samisk mat runt om i skolor, men bokens författare säger att den är skriven för att passa alla.
Anna-Karin Länta har författat boken Samisk matkultur som Sameskolstyrelsen finansierat. Idén föddes 2015 i ett matprojekt som sameskolorna jobbade med. I projektet konstaterades att det behöver något konkret, och idén till boken föddes.
- Dels är det en bok man kan använda i hela Sverige och norsk sida också såklart. Det behöver ju inte vara i sameskolor eller i samiskt område, utan det här fyller en funktion också utanför skolan. Den är gjord så att den ska kunna användas inte bara som skolbok, säger författaren Anna-Karin Länta.
Det är den första bok som hon har författat och hon har jobbat med det mesta i boken, som layout och bilder. Hon har blivit färdig med boken för en längre tid sedan, men boken lanserades först i december 2017.
- Vi har jobbat med översättning och jag har fått hjälp att översätta den till lulesamiska, nordsamiska och sydsamiska. Allt är samlad i samma bok så den är ju användbar i språkundervisning, säger författaren Anna-Karin Länta.
Anna-Karin Länta jobbar till vardags som lärare i hem- och konsumtionskunskap på högstadiet i Jokkmokk. Att boken blir en tillgång i hennes arbete ser hon redan nu när hon har börjat använda den.
- Boken har ett enormt mervärde eftersom den är översatt till samiska. Det var därför det dröjde med lansering fast jag var färdig med boken. Översättningsarbetet har fördröjt lanseringen, säger hon.
- Jag har ju själv börjat använda den i undervisningen och har ju med glädje fått säga till de samisktalande eleverna att läsa recept på de sidor som hör deras hemspråk till, säger Anna-Karin Länta.