Gängkriminalitet: Många unga i riskzonen

2:42 min

Polisen i Göteborg jobbar tillsammans med skola och socialtjänst med cirka 130 personer under 18 år som finns i riskzonen att hamna i gängkriminalitet.

–  Akta ryggen, var på vakt! Du kan inte gå själv ropar några ungdomar på torget i Bergsjön.

Det är en råkall och mörk januarikväll. Marcus Ekvall gruppchef vid polisen i Angered möter ett gäng unga killar som går över torget i Bergsjön.

– Det är farligt när det är mörkt säger killarna.

– Jag är inte rädd säger Marcus Ekvall, gruppchef vid polisen i Angered.

Bergsjön är ett av de områden i Sverige som pekats ut av polisen som särskilt prioriterat. Områden som präglas av kriminalitet, utanförskap och parallella samhällsstrukturer.

Cirka 800 unga män är i dag aktiva i olika lokala kriminella nätverk som har möjlighet att ta till skjutvapen. Det visar Ekots genomgång av polisens kartläggning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Svansen runt gängen är långt större än så.

– Det är ingen som rekryterar de unga och säger kom du ska vara med i ett gäng. De står på kö, det är häftigt att hänga med de tuffa killarna på torget, säger Ulf Merlander, polisområdeschef i Angered.

Polisen i Göteborg jobbar tillsammans med skola och socialtjänst med cirka 130 personer under 18 år som finns i riskzonen. Sociala insatsgrupper jobbar med ytterligare cirka 50 individer som är över 18 år. Men mörkertalet är stort och det behövs en bättre överblick av unga i riskzonen.

– Det är en siffra vi borde utveckla en del av lägesbilden. Riskzonen är jätteintressant speciell i våra samverkansmöten med stadsdelar och kommuner säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen.

Det finns cirka 45 olika kriminella nätverk i landets tre storstäder enligt polisen. Samverkan mellan myndigheter och tidiga insatser är avgörande för att hindra unga fångas upp av dessa. Och varningssignalerna kommer tidigt berättar Gunnar Appelgren.

– De kan gå ner långt ner i åldrarna, övre delen av mellanstadiet har jag hört där kommuner behöver börja agera, där man ser de är ute för sent på kväller, skolkar och liknande varningssignaler, säger Gunnar Appelgren.

Och det är något som Ulf Merlander i Angered känner igen.

– Vi håller på att rapportera ungarna hela tiden. Vi vet vilka de är. Ingen av de som hamnar i gängen är helt okända. De har följts åt och utmärkt sig i alla fall sedan mellanstadiet, säger Ulf Merlander.