RECENSION - KONST

Petra Hultman förhöjer hemmafruns slit till konst

3:06 min

Det handlar om flit, arbete, renhet och omsorg när Petra Hultman ställer ut på Färgfabriken i Stockholm. Cecilia Blomberg har sett en djupdykning i 50-talets hemmafruideal.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Petra Hultman
Konstnär: Petra Hultman
Plats: Färgfabriken, Liljeholmen
Pågår: tom 18 mars
Övrigt: Petra Hultman är Beckersstipendiat 2018

Det är en visuell knockout att komma in i Petra Hultmans utställning. En mosaik av filmrutor från golv till tak som bildar en flera meter lång vägg som skär genom rummet. 192 filmer om alltifrån hur man svabbar ett golv, vispar ihop en sockerkaka till hur man stickar en strumpa.

 ...hur orkade de - hemmafruarna?

Instruktionsfilmerna producerades på 50-talet av Husmors filmer AB i en palett av mjuka pasteller och med kvinnor som är obegripligt välklädda och välfriserade medan de jobbar på med alla arbetsuppgifter ett hem kan tänkas innehålla.

Vilken öppning - som att kliva rakt in i Kristina Sandbergs romaner om hemmafrun Maj. Precis som i romansviten en hyllning till allt det där osynliga arbetet som kvinnor utfört i hemmen. Med stor noggrannhet. Och där renligheten. Blankandet av en diskbänk är en konst.

Petra Hultman gräver ner sig i den här tiden. Är som en etnolog som ser allt med viss distans. Men hon går också in i sin egen personliga berättelse där farfar Hilding och farmor Mary har framträdande roller. Båda så formade av sin tid.

Hilding som efter pensionen tillverkade hundratals så gott som identiska nyckelskåp i sin verkstad - inget lämnade hemmet. Och Mary som vid sidan av alla andra husmorssysslor virkade, broderade, knypplade efter exakta instruktioner.

Allt detta arbete har Petra Hultman format till vackra staplar av varsamt sorterade lakan, plädar, bonader, kuddfodral. Och nyckelskåpen har byggts ihop till stora skärmar i rummet. Ett koncentrat av nit och arbetskraft från en tid då allt togs till vara.

Samtidigt går det inte att vara nostalgisk. För som en stillsam kommentar löper längs alla väggarna också uppslag ur Svenskt Husmoderslexikon. Ett urval sidor från ordet Arbetsglädje fram till Äktenskapsskillnad. Precis så krasst.

Efter begonia kommer befruktning efter skilsmässobarnens problem, älgkött. Allt iklätt samma torra instruerande språkdräkt. Det är helt uppslukande. Och hur orkade de - hemmafruarna?

Petra Hultman har med träffsäkerhet fångat en bit svensk kvinnohistoria och folkhemshistoria. Analytiskt och kritiskt, men också med stor kärlek till allt det dolda arbete och tunga ansvar som förväntades av en hemmafru.

Dessutom har hon ärvt Marys och Hildings känsla för form och färg. Det är så fint!