Arla investerar stort i svenska mejerier

1:34 min

Arla gör större investeringar någonsin i alla svenska mejerier.

- Det här är en av de största, om inte den största, som vi har gjort under de senaste tio åren i alla fall, säger Patrik Hansson, vd, Arla Sverige.

Arla kommer i år att investera betydligt mer än tidigare i svensk mejeriproduktion. Det handlar om 760 miljoner, en fördubbling jämfört med tidigare år.

Enligt Sverige vd:n Patrik Hansson är det på grund av att bönderna, som äger Arla, vill stärka konkurrensen mot importerade mejerivaror.
 
- De tror på en fortsatt ökad mjölkproduktion och de ser också att vi behöver bli ännu mer konkurrenskraftiga, säger Patrik Hansson.  
 
Arla har 13 anläggningar i Sverige och alla kommer att få del av kakan, men Linköping får mest, 220 miljoner.

Där ska maskinerna i en del av förpackningsdriften bytas ut. Stora investeringar görs också i Falkenberg. Där blir det 50 miljoner att ta hand om vasslen, som är en biprodukt vid osttillverkning. 

Den innehåller mycket protein och kommer att säljas som vasslepulver till livsmedelsproducenter. 

Jönköpings mejerianläggning är en av landets tre distributionscentraler. Här står mängder av plastpallar med olika varianter av mjölk, fil, och andra produkter redor att köras ut till butikerna.

Nu får mejeriet 40 miljoner bland annat för att bygga ur lagerytan i takt med större investeringar i exmpelvis Linköping säger mejerichefen Helena Södervall.

- Ja både det och plus utvecklingen som är i mejerihyllan i butikerna, att vi har ett större antal artiklar och varianter och att det är en större omsättning på de artiklar som vi säljer till kunden.