Rikspolischef Dan Eliasson avgår

1:55 min

Dan Eliasson slutar som rikspolischef. Han har utsetts till ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skriver polisen i ett pressmeddelande.

− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson enligt pressmeddelandet.

Dan Eliasson tillträdde tjänsten som rikspolischef den 1 januari 2015 när polisen formellt slogs samman till en enda myndighet.

Han gör sin sista arbetsdag som rikspolischef 15 februari och tillträder tjänsten som generaldirektör på MSB den 5 mars.

Eliasson har fått hård kritik en längre tid, bland annat från oppositionen i riksdagen. Sverigedemokraterna och Moderaterna hör till dem som krävt hans avgång.

Eliasson har även mött växande intern kritik och har varit måltavla för kritiken av polisens stora omorganisation som, rätt eller fel, ges skulden för sjunkande uppklarningsresultat, att poliser lämnar yrket i missnöje och att förtroendet för polisens förmåga satts i fråga.

Men på en presskonferens under förmiddagen sa justitieminister Morgan Johansson att han varit nöjd med Dan Eliasson insats som rikspolischef. 

– Jag tycker att han har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar som har funnits, säger justitieminister Morgan Johansson. 

– Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande på polisens hemsida.