Konst synliggör det samiska på universitetet

En efter en har de under året hängt utanför humanisthuset på Umeå universitet. Konst-veporna som ska synliggöra det samiska kommer fortsätta hängas upp så länge de håller.

Under förra året har de hängt en efter en på väggen utanför humanisthuset på Umeå Universitet. En vepa för varje årstid. Just nu hänger Daelvie – Dålle Annje Buala, av konstnären Fox Sandberg. 

– Det är en väldigt bra grej, att det samiska får synas stort i det publika rummet. Ofta är vi undanträngda och inte ska synas. Därför kändes det väldigt roligt att bli tillfrågad att medverka i det här, säger Fox Sandberg. 

Konst-veporna har gjorts på flera olika samiska språk och konstnärerna är från olika delar av Sápmi.

 – Att synliggöra det här på campus och att vi fått skriva Ubmejen universitiähta och inte Umeå universitet, det har verkligen varit fantastiskt viktigt. Folk är intresserade och undrar om de åtta årstiderna och frågar vad de olika konstverken står för, säger Kristina Sehlin Macneil, forskare på Vaartoe - Centrum för samisk forskning. 

 De vepor som inte är uppe ligger just nu i ett förråd på Vaartoe. 

 – De åker upp när det blir deras årstid. Det kommer vi fortsätta med ända tills de går sönder, och då beställer vi nya, förhoppningsvis, säger Kristina Sehlin Macneil. 

Konsten på universitetsväggen är ett samarbete mellan Vaartoe - Centrum för samisk forskning, Humanistisk fakultet vid Umeå universitet, SSR och Såhkie- Umeå sameförening. 

 – Jag tycker det är jättebra att det visas upp, för man vet inte så mycket om samiska årstider och det samiska. Och det är väldigt fint, säger ämneslärarstudenten Amanda Ask. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio