Helsingborg

Gemensam satsning mot dopning på gym

3:02 min

I Helsingborg har staden, polisen och gymmen tagit ett gemensamt krafttag mot användningen av anabola stereoider och andra otillåtna preparat på gym.

Polisen ser en stark koppling både till missbruk och annan grövre brottslighet.

– Jag tror bilden i samhället har förändrats. Man vill ha snabba resultat. Det är en genväg för vissa som väljer detta. Det är jättesorgligt. Det här nätverket är ett sätt vi har att försöka minska det här problemet i samhället, säger Stefan Åberg som är projektledare för nätverket ”Ren träning”.

Ett tiotal gym i Helsingborg har hittills gått med i nätverket Ren träning, som vill samarbeta mot dopingen på gym. För problemet är utbrett i träningsvärlden och större än vad som syns ytan. Enligt uppgift från Riksidrottsförbundets dopingkommission räknar man med att 50 000 svenskar dopar sig regelbundet.

Och användningen av anabola stereoider och andra olagliga substanser har många risker, inte minst för att det ofta leder till annat missbruk. Erik Sjöquist ingår i Helsingborgspolisens fokusgrupp.

– För eller senare kommer man hamna i ett blandmissbruk. Bruket som sådant ger ofta upphov till diverse olika åkommor. För att förhindra dessa så tar man andra preparat, både narkotikaklassade men också andra läkemedel som man tror ska fungera mot åkommorna, säger han.

– Det används steroider vid olika våldsbrott och tyngre brott för att kunna genomföra dem. Det finns väldigt mycket pengar att tjäna på att sälja preparaten och därför har den organiserade brottsligheten intresse av det här, säger Erik Sjöquist.

Aktörerna i Ren träning hoppas nu att ännu fler gym ska ansluta sig. Enligt Tor Sverrisson, styrketräningsansvarig på Filborna Arena i Helsingborg, har nätverket redan skapat bra rutiner för att sprida information och han hoppas att samarbetet mellan gymmen ska bli ännu bättre i framtiden.

Riksidrottsförbundets dopingskommission har tagit fokus på dopingfrågan i föreningsidrotten och ser ett problem med importerade kosttillskott som kan innehålla dopingklassade substanser. Nyligen drog Livsmedelsverket tillbaka 14 kosttillskott från butikshyllorna av den anledningen. Men lagstiftningen behöver skärpas´, menar ordförande i dopingkommissionen, Åke Andrén Sandberg.

- Vi behöver en central lagstiftning. Vi vill att förbud ska gälla i hela landet, inte som i dag då ett farligt kostillstkott enbart förbjuds i den kommun där det påträffats.