Tvivel kring om Puigdemont kan återvända till makten

1:59 min

Det har uppstått ett maktvakuum i Katalonien efter att ett möte som med största sannolikhet skulle återvalt Carles Puigdemont som regionpresident skjutits upp. Nu ökar tvivlen kring hans möjligheter att återvända till makten.

Igår gick tidsfristen ut för att välja en ny president – men talmannen i det katalanska parlamentet, Roger Torrent, har tryckt på pausknappen, för att invänta svaret från Konstitutionsdomstolen på den spanska regeringens överklagan av Puigdemonts kandidatur.

Puigdemont är fortfarande den ende kandidaten och det underströk han också i ett meddelande som skickades ut i sociala medier i tisdags kväll.
Men nu har det visat sig att Puigdemont själv tvivlar på sina möjligheter att återigen bli president.

I privata meddelanden med ledaren för samarbetspartiet Esquerra Republicana de Catalunya, Toni Comín, skriver han att den spanska regeringen "triumferar" eftersom parlamentsmötet sköts upp.

Han skriver också att "det är över" och att han "har offrats av sina egna", eftersom det uppskjutna mötet inte var förankrat i hans parti Junts per Catalunya.

Det var tv-kanalen Telecinco som först publicerade de avfilmade meddelandena, som Puigdemont har kommenterat på Twitter med att "han ibland har ögonblick av tvivel".

Som ytterst ansvarig för Kataloniens självständighetsförklaring riskerar Puigdemont att gripas om han återvänder till Spanien ifrån Belgien där han är i exil. Han har därför föreslagit att han kan styra Katalonien från Belgien via videolänk.

Nu får partierna i Katalonien tio dagar på sig att diskutera möjliga lösningar, om de inte lyckas kan det bli nyval.

Frågan är vilken part som går starkast ur konflikten. Esquerra Republicana de Catalunya vill visa på förhandlingsvilja och partiföreträdaren Joan Tardà sa i en intervju häromdan att Puigdemont "kanske måste offras".