28 ryska idrottare frias av Cas

7:49 min

Idrottens skiljedomstol Cas friar 28 av 39 ryssar för brott mot antidopningsreglerna under OS 2014. Det meddelar domstolen i ett pressmeddelande.

Bland de som frias av Cas finns skidstjärnorna Maxim Vylegzjanin och Alexander Legkov som tog medaljer vid OS i Sotji 2014.

Cas menar att IOK inte lagt fram tillräckliga bevis för att straffa de ryska idrottarna. Cas skriver också att de friade ryssarna får behålla sina medaljer från Sotji-OS.

Arne Ljungqvist, före detta vice ordförande i antidopningsorganisationen Wada, är inte särskilt överraskad.

– Det var en jättesensation när IOK kom med domen, att stänga av så många, så jag är inte jätteöverraskad att det här frikännandet kommer, säger han i P1 morgon.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kan de 28 friade ryssarna nu ansöka hos IOK om att få delta i OS i Pyeongchang som inleds om drygt en vecka. Det är sedan tidigare bestämt Ryssland som nation är avstängd från OS, men ryska idrottare kan få delta under neutral flagg, som OAR-tävlande. 

Elva ryska idrottare har också fått sina straff sänkta delvis efter överklagan till Cas. Domstolen uppger att det är bevisat att de elva har brutit mot antidopningsreglerna och idrottarna stängs därför av från OS i Pyeongchang. Men däremot upphäver Cas IOK:s livstidsdom mot idrottarna.

Det fullständiga resonemanget som ledde fram till Cas beslut kommer att bli officiellt senare.

Tidslinje: Ryska dopningsskandalen

Ryska idrottare som frias av Cas:

Bob: Ljudmila Udobkina, Dimtrij Trunenkov, Aleksej Negodailo och Olga Stulneva 

Skeleton: Aleksander Tretjakov, Sergej Tjudinov, Jelena Nikitina, Olga Potylitsyna, Maria Orlova

Skidor: Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Alexej Petuchov, Jevgenia Sjapovalova, Nikita Kriukov, Alexander Bessmertnych och Natalia Matvejeva

Skridsko: Olga Fatkulina, Alexander Rumjantsev, Ivan Skobrev och Artem Kuznetsov

Ishockey: Jekaterina Lebedjeva, Jekaterina Smolentseva, Jekaterina Pasjkevitj, Tatjana Burina, Anna Sjtjukina och Tatjana Ivanova 

Rodel: Albert Demtjenko


Bakgrund

43 ryska olympier stängdes av från OS på livstid av IOK och Ryssland har hittills tvingats lämna tillbaka tretton medaljer från Sotji 2014.

Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna en avstängning som kvarstår.

Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Flera av de avstängda ryska åkarna har kallat straffen för en skandal och 42 av 43 av dem har överklagat till idrottens skiljedomstol Cas. Endast bobåkaren Maxim Belugin har låtit bli att dra ärendet vidare.

Utöver livstidsavstängningarna stoppas flera andra ryska idrottare som inte kunnat bevisa sin oskuld från att delta i OS i Pyeongchang, däribland skidåkaren Sergej Ustiugov och skidskytten Anton Sjipulin.