#jagvill

Mamman vill byta barnens skola – rädd att de inte lär sig svenska

2:18 min

På Andersbergsskolan i Halmstad har över 90 procent av eleverna annat modersmål än svenska. Föräldern Manar Wassouf vill inte ha sina barn där.

– Jag vill att mina barn ska bli en del av samhället. Då måste deras föräldrar kunna välja skola åt dem, säger Manar Wassouf.

Hon bor på Andersberg i Halmstad tillsammans med sina tvillingar Adam och Lilith sedan några månader tillbaka. Om ungefär en månad får hon och andra föräldrar runt om i länet reda på vilken skola deras barn får börja förskoleklass i till hösten.

Manar Wassouf har sökt plats till barnen på Slottsjordsskolan i centrala Halmstad. Det är en populär skola där elevsammansättningen är mer blandad än på Andersbergsskolan. För Manar är det oerhört viktigt att barnen får gå i en skola där många av eleverna pratar svenska.

– Där kommer kommer barnen inte känna sig annorlunda, utan blir långsamt en del av samhället, säger Manar Wassouf.

Hon berättar att Adam och Lilith har gått i förskola det senaste halvåret, och under den tiden inte lärt sig särskilt mycket svenska. De pratar arabiska med förskolekompisarna, och engelska med pedagogerna.

– Just nu känner de att de inte måste lära sig svenska. Och språket är det viktigaste av allt om du vill bli en del av samhället, säger Manar Wassouf.

Årets skolval är inte klart ännu, men till höstterminen 2017 var det ungefär hälften av de Halmstadföräldrar som valt en annan skola än den reserverade som fick plats på skolan de valt.

När det finns fler elever än det finns platser på skolan så gäller den så kallade närhetsprincipen, det vill säga de elever som bor närmast har störst rätt till platsen. Och nu är Manar Wassouf rädd att eftersom hon och hennes familj bor långt bort från Slottsjordsskolan så kommer barnen inte få någon plats där.

Hon tror att skolan är nyckeln till att skapa ett mer homogent samhälle, där människor lever mer blandat och inte i grupper baserat på språk eller religion.

– Det första steget för att lösa det här problemet är att ge människor chansen att välja. Långsamt kommer samhället bli mer homogent, säger Manar Wassouf.