Räddad havsörn dog

3:16 min

Den örn som tidigare i veckan räddades under en örnsafari på Eriksbergs viltpark dog natten mellan onsdag och torsdag.

– Örnen verkade lugn när den kom till KFV och fick mat och vatten men måste någon gång under natten ha dött, säger Magnus Edelius på Katastrofhjälp Fåglar och Vilt, KFV, i Bromölla.

Kroppen kommer nu att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, där den kommer obduceras, vilket man gör med dessa exceptionella arter.

Magnus Edelius vill inte uttala sig om vad som kan ha orsakat dödsfallet, men Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg, har en teori.

Hoppas nu bara inte att det har med miljögifter eller annat att göra. Det har man ju hittat i Kalmar län – att det har kommit tillbaka lite av det där tråkiga vi hade på 50-, 60- och 70-talet.

– Vi fick ett samtal hit om att det var någon som hade kört på en större rovfågel i närheten, ungefär samtidigt som vi hittade honom. Så det kan ju vara den fågeln och han kan ju då ha fått en blödning någonstans. Det viktiga är ju egentligen att vi får reda på orsaken nu från SVA:s undersökning. Hoppas nu bara inte att det har med miljögifter eller annat att göra. Det har man ju hittat i Kalmar län – att det har kommit tillbaka lite av det där tråkiga vi hade på 50-, 60- och 70-talet, berättar han.

Örnen hittades sittande på marken i söndags. Den omhändertogs och i tisdags försökte man släppa den men då störtdök den i havet. en skickades då till Skåne för flygträning, men den repade sig inte utan dog i veckan.