Kalmar län

Bostadsbrist tvingar kommuner till dyra lösningar

1:19 min

I Oskarshamn ökade kostnaderna för försörjningsstöd förra året – och just högre kostnader för bostäder står för en stor del av ökningen.

– Vi hade ökade kostnader med ungefär 700 000 kronor, fem procent, säger Mikael Edlund, enhetschef för ekonomi och stöd i Oskarshamn.

Vet du varför det blev så?

– Delvis handlar det om att, på grund av bostadsbristen, har vi varit tvungna att hitta lite dyrare tillfälliga lösningar för våra kommuninvånare och samtidigt kanske även acceptera högre hyror i permanentboenden.

Kalmar kommun har tidigare sagt att deras kostnader för försörjningsstöd gick ner med 10 miljoner kronor förra året. Men så ser det inte ut överallt. I Oskarshamn har kostnaderna ökat. I Västervik och Hultsfred ligger de i stort sett stilla.

Det som ställer till det är att kostnaderna för bostäder har skjutit i höjden. Dessutom säger ett domslut som kommit att kommunerna måste stå för bredbandsuppkoppling – vilket är en ny kostnad för kommunerna.

Men tittar man bakåt några år i tiden är utvecklingen dramatisk.

I Oskarshamn har utbetalningarna gått från 20 miljoner för sju, åtta år sedan till under 14 miljoner i fjol.

– Närmaste åren kommer det nog vara relativt stabilt, men kanske något ökande kostnader då vi haft en mycket gynnsam arbetsmarknad i många år.