Ökat våld stoppar utvisningar till Afghanistan

2:00 min

Efter den senaste tidens blodiga attacker i Afghanistans huvudstad Kabul har utvisningarna dit stoppats tillfälligt.

Enligt gränspolisen kan utvisningarna återupptas inom bara några dagar, men beslutet väcker ändå hopp hos de afghaner som väntar på att skickas tillbaka till Afghanistan.

Aref har suttit tre månader på Migrationsverkets förvar i Flen i väntan på utvisning.

– Det här ger mig lite hopp, att de kommer öppna ögonen och se situationen i Afghanistan, och att de bestämmer att stoppa alla utvisningar till Afghanistan, säger han.

Det är gränspolisen som fattat beslutet att tillfälldigt avbryta verkställigheterna till Afghanistan, och det sker efter den senaste veckans attacker i Kabul.

I lördags dödades över hundra personer i ett bombdåd vid en vägspärr i staden, och två dagar senare dödades minst elva soldater i en attack mot en militärakademi där.

Det försämrade säkerhetsläget har gjort att ambassadpersonal inte kan komma ut till den internationella flygplatsen och möta de som återvänder. Och det är det som ligger bakom beslutet, säger gränspolisens chef Patrik Engström. Men han betonar att utvisingarna snart kan återupptas igen:

– Det är när bedömningen i Kabul görs att det inte längre finns ett särskilt hot mot den internationella flygplatsen och när internationell personal återigen kan röra sig fritt och ta sig ut till flygplatsen. Det kan ta några dagar.

Tidigare i veckan gjorde Migrationsverket en så kallad särskild genomgång av säkerhetsläget i Afghanistan.

Slutsatsen blev att verket inte ändrar bedömningarna av afghanska asylärenden, bland annat med hänvisning till att tre av fyra attacker den senaste tiden inte riktats mot civila i första hand.

Samtidigt sägs det att man följer säkerhetsläget mycket noga.

Aref, som riskerar utvisning, säger att de runt tio afghanerna inne på förvaret noga följer händelseutvecklingen i Afghanistan:

– De vet vad som händer i dag i Afghanistan. Hur allvarlig situationen är där idag. Därför mår de psykiskt dåligt där allihopa. Men vi försöker hela tiden ha ett hopp om att de kommer förstå och stoppa alla utvisningar till Afghanistan.