Fler landsting polisanmäler häktad läkare

3:10 min

P4 Skaraborg kan avslöja att Region Jönköping polisanmäler den läkare som sedan tidigare är häktad för en rad sexualbrott mot barn. Totalt granskas över tvåtusen journaler runtom i landet, visar P4 Skaraborgs kartläggning.

– Vi har gått vidare i sex besök och efter kontakt med föräldrar har polisanmälan gjorts gällande ett av besöken, säger verksamhetschef Ann Grännö Alm vid barn- och ungdomsenheten Huskvarna vårdcentrum.

Läkaren arbetade en kort period i Jönköping och Huskvarna under förra året. Det handlar om kroppsundersökningar som inte varit motiverade utifrån det patienten sökt för. 

– Det känns jättejobbigt att vi haft en medarbetare som är misstänkt för de här brotten, säger Ann Grännö Alm. 

 I Västerbottens landsting jobbade läkaren under ett år på en vårdcentral i Skellefteå och där påbörjas granskning av cirka tusen journaler. 

På Skaraborgs sjukhus där läkaren jobbade på barnmedicin har man redan ringat in närmare 30 fall, fyra av dem har anmälts till polisen.

Under förra året jobbade läkaren även på akuten på barn och ungdomskliniken i Eskilstuna, där han kom i kontakt med över 200 patienter. I Eskilstuna fanns det även brister i läkarens journalhantering. 

–  Jag ser jätteallvarligt på det här och vi vill gå till botten med det här och hjälpa de som behöver få hjälp, säger Diana Bornstein Welff som är verksamhetschef. 

Läkaren har även jobbat på en barnmottagning i Stockholm och de gjorde i december en polisanmälan som ledde till häktning. Läkaren har även varit anställd på Kry, en läkartjänst i mobilen. Där pågår också en granskning.