Sebastian hålls inlåst för att han har autism

2:26 min

I fyra månader har 18-årige Sebastian hållits instängd på ett sjukhus i Stockholmsområdet. Hans föräldrar berättar för Sveriges Television att de är oroliga.

Så här säger Sebastians pappa Karl:
– Vi besöker honom varje dag för de vågar inte gå in i hans rum. Han har ingen mänsklig kontakt förutom när vi kommer, säger Sebastians pappa Karl.

Sebastian är 18 år och har svår autism, men det har ändå fungerat bra i familjen tidigare under hans uppväxt, säger hans mamma Siv:
– Han har haft kortidsverksamhet varannan helg. Gått i skolan och det har fungerat jättebra.

Blev jobbigt när rutinerna försvann

När Sebastian blev större och slutade skolan började han må sämre. För då försvann viktiga rutiner och trygghet i vardagen och sånt kan få personer med autism att må väldigt dåligt.
Han fick arga utbrott hemma och till slut bad föräldrarna sjukvården om hjälp.

Därför är Sebastian nu inlåst på en avdelning på Danderyds sjukhus utanför Stockholm. Den avdelningen är inte anpassad efter personer med autism, utan är egentligen till för personer med vissa psykiska sjukdomar. På avdelningen är han ensam, inlåst och i vissa perioder helt naken på en galonmadrass utan lakan, berättar hans pappa:
– Han är inlåst 24 timmar per dygn, säger Sebastians pappa Karl.

Väntar på anpassat boende

Sebastians hemkommun är Lidingö utanför Stockholm. Kommunen har ett ansvar för att ordna ett anpassat boende åt honom, där han skulle kunna få hjälp av personliga assistenter. Men trots att Sebastian har väntat på det sen i maj förra året, så har det inte ordnats något anpassat boende än.

Under tiden hålls Sebastian alltså inlåst på sjukhuset och hans föräldrar är förtvivlade över hur deras son har det:
– Jag vill ha Sebastian i mitt liv, säger Sebastians pappa till Sveriges Television