Kritik mot polisers jubel efter besked om rikspolischefen

2:45 min

På polisens intranät har det stormat efter att det i förra veckan stod klart att Dan Eliasson tvingas sluta som rikspolischef.

En del polisanställda kommenterade beskedet i nedlåtande och sarkastiska ordalag - vilket i sin tur väckt kritik.

Här är några utdrag från polisens interna webbsida dagarna efter beskedet från regeringen om att Dan Eliasson slutar som rikspolischef och i stället går över till att bli generaldirektör vid Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB..

"Äntligen ! Det var länge sedan man mötte så många småleende muntra kolleger i korridoren. Tyvärr sparkas han något i sidled, när han istället borde sparkats rakt ned."

"Perfekt, då åker bubblet fram ikväll!"

"Han är som en gås med ett extra lager teflon."

Eliasson hade skrivit en avskedshälsning med rubriken "Tack för den här tiden", en text som alla polisanställda då fick möjlighet att skriva kommentarer till.

Varg Gyllander är presschef på Stockholmspolisen. Han tycker att tonen mot Eliasson urartat sedan länge.

– Det har ju funnits - naturligtvis som vanligt på nätet - väldigt mycket som man inte ens behöver kommentera.

– Men det har också varit en ganska hård ton tycker jag från polisanställda, politiker, debattörer som använt en väldigt, väldigt hård retorik och anklagat den nu avgående rikspolischefen för allt ont som drabbat organisationen. Det har varit förfärligt ibland, säger Varg Gyllander.

Varg Gyllander talar om en "häxbrygd" som han tror skapats av fyra faktorer.

– Jag tror att allt det här handlar om en kombination av Dan Eliassons person, polisens svåra omställning i den nya organisationen, de sjunkande utredningsresultaten och den mycket komplicerade lönefrågan.

"Spirande inkompetens vackert varvat med total brist på ödmjukhet..."

"Firar med fastlagsbullar!"

Bland personalens kommentarer till rikspolischefens avgång fanns också en del neutrala och positiva inlägg - och vissa som reagerade över de fräna orden.

"Skärp er ton!"

"Vi har en hel del att jobba med när det gäller vår interna kultur.../"

En stark misstro från vanliga poliser gentemot cheferna är dock inget ovanligt, utan mer regel än undantag, menar Rolf Granér, före detta forskningschef på polisutbildningen i Växjö.

– Klassiskt är det så att chefer på högre nivåer sysslar med vad som är politiskt, ekonomisk och juridiskt möjligt - medan poliser på gatan sysslar med vad de utifrån sina egna perspektiv behöver göra. De känner sig svikna.

Inte bara här i Sverige?

– Nänä, i de västliga demokratierna är detta ett genomgående mönster.

Hur påverkas då polisens syfte, att upprätthålla lag och ordning, av allt det här?

– Det försvårar ju och det minskar ju polisens effektivitet, men samtidigt finns i stora delar av polisen en professionalitet som gör att man ändå - trots konstiga propåer man tycker sig få uppifrån - försöker göra sitt jobb, säger Rolf Granér, tidigare forskningschef på polisutbildningen i Växjö.

Ekot har sökt Dan Eliasson, som via polisens nationella presskontakt avböjer medverkan men säger sig vilja kommentera ämnet om en tid.