25 år gammal namnkonflikt väcker reaktioner i Aten

2:00 min

Tiotusentals människor demonstrerade tidigare i dag i Greklands huvudstad Aten mot att grannlandet Makedonien ska få kalla sig just Makedonien.

Just nu pågår förhandlingar mellan ländernas regeringar för att lösa den mer än 25 år långa konflikten där man från grekisk sida hävdar att namnet Makedonien tillhör Grekland. Men i Grekland finns ett starkt motstånd mot en kompromisslösning.

Syntagmatorget nedanför det grekiska parlamentet och gatorna runtomkring fylldes tidigare i dag av flaggbärande människor som skanderade saker som "bort med händerna från Makedonien" och "Makedonien är grekiskt".

Många hade rest till Aten från andra delar av Grekland men också från andra länder. Arrangörerna hade i förväg talat om så många som en miljon demonstranter men det är oklart om det verkligen var så många.

Namnkonflikten har pågått sedan Makedonien blev ett självständigt land i början av 90-talet men just nu finns en historisk chans till en lösning med två regeringar som är redo att kompromissa. Greklands premiärminister, vänsterpolitikern Alexis Tsipras har öppnat för att låta grannen i norr använda Makedonien som en del av sitt namn medan Makedoniens premiärminister sedan förra året har lovat att bland annat byta namn på landets största flygplats, i dag uppkallad efter den grekiske krigarkungen Alexander den store.

I Grekland anser man att Makedonien, genom sitt namn men också genom referenser till historiska personer, gör anspråk både på grekisk historia och grekiskt territorium. Makedonien är också namnet på en region i norra Grekland.

I Grekland är motståndet mot den vänsterledda regeringens kompromissvilja utbrett och starka krafter som den grekisk ortodoxa kyrkan har ställt sig bakom de som protesterar. Också regeringens koalitionspartner, det nationalkonservativa partiet ANEL, vänder sig mot alla kompromissförslag där Makedonien ingår som en del av ett namn.

I veckan som gick riktades dödshot mot Greklands utrikesminister Nikos Kotzias i form av ett brev med budskapet att "tre kulor" väntar på honom om han ger efter i förhandlingarna.

För Makedoniens del hindrar den olösta namnkonflikten landets strävan mot ett framtida EU- och Natomedlemskap.