
Kurser i etisk hackning ska öka it-säkerhet
Cyberbrotten ökar kraftigt, men det gör också satsningarna för att förhindra hackerattacker. Idag klubbar Stiftelsen för strategisk forskning igenom anslag på 300 miljoner för IT-säkerhetsforskning.
Det är ett område som stiftelsen aldrig tidigare har gett forskningspengar. Och dessutom startar Kungliga Tekniska högskolan, KTH, kurs i etisk hackning – för företag.
Kliché-bilden av en hackare – en smått socialt missanpassad typ i mörk hoodie som jobbar från sin mörka källare. Självlärd och smart. Som Elliott Alderson i tv-serien Mr. Robot.
Men nu ska hackerkunskaperna in på universitetet. KTH startade i höstas en universitetskurs i etisk hackning, den första i samma slag finns på högskolan i Halmstad. Och i mars startar en ny hackerkurs på KTH – för företag. Allt handlar om att lära studenterna tänka som en hackare.
Är det verkligen klokt att lära folk att hacka? Professor Pontus Jonsson står bakom kursen och menar att det är först när man själv tänker som en hacker som kunskaperna kan användas på ett bra sätt – och till exempel skydda företag mot hackerattacker.
– Den stora merparten av människor är ju schyssta och det är väldigt viktigt att de schyssta människorna kan de här metoderna - att de förstår att försvara sig. Så man inte blir så sårbar, säger Pontus Jonsson.
Cyberbrotten ökar i snabb hastighet och kostar samhället enorma pengar.
Årets upplaga av Nortons Cybersäkerhetsrapport visar att 44 procent av vanliga konsumenter blev utsatta för någon typ av hackning förra året.
Det handlar till exempel om kreditkortsstöld över nätet, virus i datorn eller om att ha fått ett lösenord stulet.
I företagsvärlden kan en attack bli förödande. Danska Maersk drabbades i somras av en hackerattack som kostade företaget hela 2,4 miljarder kronor.
De här hoten gör det ännu viktigare att kunskaper om hackning sprids, säger Pontus Jonsson på KTH
– Det här är viktigt. Det är viktigt att många har den här kunskapen istället för att det är ett litet fåtal på den mörka sidan som sitter och trycker på den och alla andra är ovetande, säger Pontus Jonsson, professor på KTH.