Danskt förslag vill skärpa asylmöjligheterna

5:03 min
  • Danska socialdemokraterna, som är landets största oppositionsparti,  vill skärpa möjligheterna att få asyl rapporterar Danmarks Radio.
  • Förslaget innebär att personer som söker asyl vid den danska gränsen ska skickas till danskdrivna flyktingläger i exempelvis Nordafrika i väntan på besked.
  • Även om de sedan anses ha skäl för asyl kommer de inte få komma till Danmark, utan ska i stället skickas vidare till FN:s flyktingläger i till exempel Nordafrika.
  • Hör Sveriges Radios Nordenkorrespondent i Danmark, David Rasmusson.

– Danska Socialdemokraterna vill inför valet positionera sig tydligt i det som i Danmark kallas ”utlänningspolitiken”, säger David Rasmusson. Även om antalet asylsökande i Danmark i fjor var historiskt sett lågt, så är det här den fråga som debatteras mest i dansk politik. Inte minst sedan flyktingkrisen 2015. Alla partier vill positionera sig i frågan. Ibland känns det till och med som att man vill bjuda över varandra i sina utspel.

Vilka reaktioner har det här förslaget fått?

– Socialdemokraternas klassiska samarbetspartier, det röda blocket, är splittrade i den här frågan.

Enhetslistan, som står längst till vänster i dansk politik, är kritiska. Socialliberala Radiakale Venstre menar att handlar om orealistiska förslag, partiledaren Morten Østergaard kallar det ett socialdemokratiskt luftslott.

Vänsterpartiet Socialistisk Folkeparti tycker att delar av förslaget är bra, men även de säger att tanken om ett mottagarcenter i ett tredje land är orealistisk.  

– Även från det blåa blocket har det kommit reaktioner. Venstre och Dansk Folkeparti är i grunden positiva, men även Venstre dömer ut förslaget om ett fiktivt läger i Nordafrika som orealistiskt, och Dansk Folkeparti vill se mer handling bakom orden. Än så länge är det bara valfläsk enligt dem.

Kan förslaget ge de danska Socialdemokraterna en skjuts i opinionen?

– Generellt brukar danskarna vara för en tuff invandringspolitik och det är partierna väldigt medvetna om. Det brukar ofta komma utspel i frågor som rör invandring, integration, brott och straff, det som brukar sammanfattas som ”utlänningspolitiken”. Den fyller mycket i dagordningen och i de större medierna, på ett annat sätt än i Sverige, även om man tar emot betydligt färre asylsökande i Danmark.

Är det ett försök från Socialdemokraterna att närma sig Dansk Folkeparti?

– Man vill positionerna sig i samma fråga. Partiledaren Mette Frederiksen har styrt Socialdemokraterna till höger när det gäller invandringspolitiken. Hon har fått en del kritik för det här, men efter att opinionssiffrorna har börjat röra sig uppåt har kritikerna tystnat.  

– Samtidigt så slåss man till viss del om samma väljare, och alla tre stora partierna står för en tuff invandringspolitik, ibland känns det som att man vill trumfa varandra, säger David Rasmusson.